/

Ziua Mondială a Somnului

Ziua Mondiala a Somnului

În contextul Zilei Mondiale a Somnului 2024, Asociația Credu a organizat conferința “Alegeri sănătoase: Somnul”. Conferința a fost dedicată informării și educării privind importanța somnului pentru sănătatea noastră fizică și mintală.

Evenimentul este parte integrantă a Brain Awareness Week 2024 și are ca obiectiv atragerea atenției asupra beneficiilor unui somn sănătos și a problemelor legate de tulburările de somn.

Impactul unui somn de calitate asupra sănătății noastre mintale și fizice este semnificativ. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice, inclusiv reducerea capacității cognitive, scăderea imunității și creșterea riscului de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul.

Cercetările au evidențiat impactul negativ al unui somn prost asupra sănătății mintale și a stării noastre de bine. Un somn insuficient poate duce la dificultăți în gestionarea emoțiilor, controlul impulsurilor și menținerea unei perspective pozitive, contribuind la creșterea nivelului de anxietate și la apariția sau agravarea simptomelor depresiei.

Ne petrecem aproape o treime din viață dormind și asta ne ajută să ne păstrăm sănătatea fizică și mentală.”, menționează Conf. Dr. Cristina Panea, Sef Clinică Neurologie Spitalul Universitar de Urgență Elias, Director Departament Neuroștiințe Clinice Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București. “Tulburările somnului afectează, la nivel mondial, peste 50% din populație dar sunt, din păcate, ignorate în Romania atât de către pacienți, de către corpul medical (insuficient dotat pentru a le diagnostica), cât și de către autoritățile coordonatoare (insuficient sensibilizate asupra problemei). Consecințele pot fi dezastruoase: suferință și chiar pierderea vieții, scăderea randamentului profesional, afectarea vieții sociale, distrugerea familiei, costuri materiale semnificative generate de productivitate scazută, îngrijiri medicale, etc. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuie la rezolvarea acestei probleme de sănătate. 

Cei care se simt afectați (somn neodihnitor sau întrerupt, agitat, cu coșmaruri, cu sforăit sau respirație neregulată, somnolență în timpul zilei sau pur și simplu oboseală excesivă) trebuie să afle că se pot adresa medicului de familie. Acestuia, excedat de obligațiile administrative și bolile cronice de care este obligat să se ocupe, nu-i putem cere să diagnosticheze tulburările de somn, ci numai să îndrume pacientul către neurolog (care prin pregatirea de specialitate deține cunoștințele necesare) sau către pneumolog (în cazul suspiciunii de apnee de somn). Cazurile selectate pot beneficia de investigații de specialitate în acele puține centre dotate pentru diagnostic specific.”, mai adaugă doamna conf. Panea.

Medicul psihiatru Mihai Bran, cofondator al platformei digitale de sănătate și wellbeing, Hilio, subliniază: “Somnul este un pilon important al unui stil de viață sănătatos și al unei sanătăți mintale optime. Adesea neglijăm cantitatea sau calitatea somnului fără să cunoaștem ce repercursiuni importante asupra sănătății fizice dar și psihice poate avea. Observ în practica mea psihiatrică din ce în ce mai multe persoane cu tulburări de somn care fie sunt simptome asociate unor tulburări psihice precum depresia, burnout-ul, tulburările de anxietate sau tulburările psihotice, fie sunt indicatorul unui stil de viață dezorganizat.”

Somnul constituie o componentă esențială a bunăstării noastre, contribuind la menținerea unei vieți echilibrate și fericite. Cu toate că nevoile individuale de somn pot varia, specialiștii recomandă în mod obișnuit un interval de 7-9 ore de somn pe noapte pentru adulți, 11-13 ore pentru copii între 3-5 ani, 9-12 ore pentru școlari și 8-10 ore pentru adolescenți.

Somnul este un aspect crucial al sănătății generale și al bunăstării noastre mentale și fizice. Pentru pacienții cu afecțiuni neurologice, importanța somnului este amplificată, deoarece acesta poate avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii lor și a calității vieții. Aceștia întâmpină adesea dificultăți în obținerea unui somn odihnitor, dificultăți care pot fi cauzate de factori multipli, inclusiv durerea cronică, tulburările de mișcare, disfuncțiile cognitive sau efectele secundare ale medicamentelor.

În calitate de președinte al Asociației Credu și profesor universitar, am văzut impactul profund pe care îl poate avea educația timpurie în sănătate.”, menționează Oana Voicu, președintele asociației și cadru asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, unde predă cursul de ‘Comunicare pentru sănătate’. „Gestionarea sănătății noastre începe cu gestiunea somnului și este crucial ca această învățare să înceapă de la o vârstă fragedă. Copiii trebuie să fie învățați să își asculte corpul, să recunoască semnele de oboseală și să își prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung. La Asociația Credu, dezvoltăm povestiri și lecții educative pentru a îndruma și educa atât pe cei mici, cât și pe adulți, despre importanța unui somn odihnitor și al unui stil de viață sănătos. ‘Detectivii Sănătății’ face parte din Programul Național de Educație în Sănătate Alegeri Sănătoase, proiect pentru copiii de 5-13 ani ce poate fi implementat și în Școala Altfel.”

Asociația Credu, organizatorul conferinței “Alegeri sănătoase: Somnul” încurajează o mai mare conștientizare și educație cu privire la importanța somnului și la modalitățile de îmbunătățire a calității acestuia.

Eforturile tuturor trebuie să vizeze promovarea unor practici sănătoase de somn și să susțină adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă prioritizarea odihnei.

Foto: Iakobchuk / envato elements

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

7 motive să vizitezi Ras Al Khaimah

Dubai
Următor

3 atracții mai puțin cunoscute din Dubai