Mi-a plăcut la nebunie John Wick (deși, sincer, nu m-aș fi așteptat), mi-a plăcut, evident, și John Wick 2, iar eroina din Atomic Blonde, fiind fix din aceeași sferă cu asasinul sus numit, m-a fascinat din prima clipă. De altfel, scenele de bătaie nu sunt singurele similarități între cele 2 pelicule, regizorul Atomic Blonde, David Leitch, fiind producătorul celor 2 filme John Wick, iar eroina principală, Charlize Theron, antrenându-se pentru acest rol luni întregi alături de prietenul său bun, Keanu Reeves (aflat și el în pregătiri pentru lansarea John Wick 2).
Dincolo însă de aceste asemănări, Aomic Blonde este povestea unei femei puternice și determinate, super spion al Serviciilor Britanice MI6, prinsă în ițele unei conspirații internaționale, în Berlinul anilor ’80, exact înainte de căderea zidului.
Intriga se țese simplu, de la primele imagini – Lorraine Broughton (Charlize Theron) este trimisă în Germania pentru a anihila o organizație criminală care omorât un agent al Aliaților sub acoperire. Devenind și ea ținta acesteia de cum aterizează, Broughton supraviețuiește și este obligată să coopereze cu David Percival (James McAvoy), comandantul din Berlin. Cei care îi urmăresc cu mare interes pe cei doi sunt: anchetatorul MI6 Eric Gray (Toby Jones) și agentul CIA de rang înalt, Emmet Kurzfeld (John Goodman), care a fost trimis din SUA pentru a urmări misiunea lui Broughton. De asemenea, Broughton este urmărită în Berlin de un agent secret francez, Delphine Lasalle (Sofia Boutella), care manifestă un interes crescut față de ea, interes care se transformă într-o legătură amoroasă înflăcărată. Toți acești agenți secreți încearcă să elimine o amenințare care pune în pericol toată operațiunea serviciului secret din Vest: o listă cu identitățile tuturor agenților care lucrează în Berlin, listă pe care, evident, o vânează cu îndârjire și KGB-ul.
Mi-a plăcut foarte mult, în primul rând, cum filmul creioaneză fundalul acțiunii, Berlinul anilor ’80. E o atmosferă de „Vestul Sălbatic”: cele mai putenice agenții de spionaj, KGB, Stasi din Germania de Est, CIA, MI6 și DGSE-ul francez își dispută teritoriul; e o lume plină de corupție, șantaj și violență. Berlinul joacă în film rolul de gazdă a sfârșitului Războiului Rece. Dacă erați curioase, acest Berlin a fost recreat pentru filmări la Budapesta (Berlinul schimbându-se mult prea tare în ultimii 25 de ani) care are niște clădiri abandonate superbe, exterioare vechi extraordinare și un interior în ruină care s-au potrivit minunat ca fundal.
De altfel, este remarcabilă atenția la detaliile autentice ale acestei pelicule – toate obiectele de decor, mașinile, garderoba personajelor, chiar coafurile și atitudinea fiind atent studiate și căutate pentru a corespunde perioadei și locului desfășurării acțiunii. Pentru costume, au făcut adevărate raiduri prin Budapesta, mai ales prin magazinele second hand (principala sursă a fost un second hand denumit Humana de unde s-au achiziționat sute de articole vestimentare), pentru a identifica piese originale, aparținând acelei perioade. Eroina poartă și câteva outfit-uri spectaculoase, acestea fiind împrumutate din arhivele Casei Dior.
Coloana sonoră contribuie decisiv la desăvârșirea atmosferei apăsătoare, autentice, a perioadei comuniste, incluzând câteva dintre cele mai apreciate hituri ale acelei ere, printre care: Personal Jesus – Depeche Mode, Queen – Killer Queen, Under pressure – David Bowie & Queen, Father Figure – George Michael, Cat People – David Bowie, Fight the Power – Public Enemy, Just like Heaven – The Cure, Poison – Alice Cooper… iar lista poate continua cu nume la fel de sonore. Tot ce pot să adaug este ca filmul „sună” incredibil.
Personajul central este fascinant, asemenea mediului în care se învârte. Lorraine Broughton este o femeie care supraviețuiește cu orice preț, o super luptătoare (de altfel, Charlize Theron a jucat fără duble în toate scenele de bătaie. Tare, nu-i așa?), un super-spion abil, senzual și sălbatic, care depășește stadiul de super-erou absurd de fantezie.
Te las în continuare să vizionezi trailerul și sper că ți-am trezit curiozitatea de a vedea Atomic Blonde în cinema, unde rulează de pe 4 august, fiind distribuit în România de Vertical Entertainment.