Un film impresionant: Southpaw

Southpaw

Chiar dacă nu eram tocmai în dispoziție pentru un film serios (trist, despre viață), nu-mi pare rău, dimpotrivă, că am ajuns la avanpremiera filmului Southpaw.

Dincolo de distribuție (care nu are cum să nu te atragă în sala de cinema), din care fac parte Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker, Rachel McAdams și Naomie Harris, ați văzut-o în Skyfall & Mandela, 50 Cent, care nu dezamăgește niciun moment, povestea este una impresionantă, evidențiind trăiri și sentimente profund umane.

Pentru că intensitatea acțiunii și autenticitatea personajelor mi-au lăsat impresia unei povești reale, am încercat să aflu mai multe despre film. Am fost puțin dezamăgită, recunosc, să descopăr că Billy ”The Great” Hope (interpretat magistral de Jake Gyllenhaal) este un personaj fictiv. Acest lucru nu diminuază însă cu nimic impresia puternică pe care mi-a lăsat-o filmul.

Southpaw (Lovitură de stânga) este un film dur – a fost apreciat pentru autenticitatea loviturilor și înfruntărilor din ring de boxeri renumiți, poate prea dur în anumite scene, trist – ca în viață, când într-o singură secundă fatală poți pierde totul, și impresionant.

Și mai impresionantă este însă transformarea prin care a trecut Jake Gyllenhaal pentru rolul de boxer (pentru performanțele din Southpaw deja existând voci care îl consideră un candidat serios la Oscar): 20 de kg câștigate într-un timp relativ scurt printr-un regim de pregătire extrem de intens, 6 ore de exerciții fizice de 2 ori pe zi. Dedicarea și implicarea lui au fost apreciate de toți cei implicați în realizarea filmului, Eminem – care a renunțat la rol în ultimul moment – exprimându-și satisfacția pentru alegerea făcută după retragerea sa din proiect.

Southpaw: Lovitură de stânga nu este un alt film despre box și cu box. Este un film despre familie și lucruri care contează cu adevărat în viață, despre performanță și sacrificiile pe care aceasta o presupune. Boxerul Billy Hope (Jake Gyllenhaal) are totul: un palmares impresionant în ring, o soție frumoasă și iubitoare (Rachel McAdams), o fiică care îl adoră, un stil de viață extravagant și luxos, în profundă antiteză cu originile sale umile (atât Billy, cât și soția sa fiind orfani și crescând în orfelinate). O clipă fatală, în care nu-și ascultă soția – cea care decide și plănuiește totul pentru a-i fi lui / lor cât mai bine – o ia pe aceasta de lângă el pentru totdeauna, aducându-l în pragul sinuciderii și făcându-l să uite pentru moment de cea mai importantă ființă rămasă în viața, dar mai ales în grija lui. Rămas singur, fără fiica sa ajunsă în grija Serviciilor Sociale, fără avere, carieră, manager și antrenor, dar mai ales fără speranța unui viitor, Billy își regăsește dorința de a lupta, alături de Tick Willis (Forest Whitaker, premiat cu Oscar), un fost boxer, cu o metodă unică, dar eficientă de antrenament, care acceptă să se ocupe de pregătirea sa, în vederea revenirii în ring, la cel mai înalt nivel.

Pot să vă povestesc în continuare, dar firul acțiunii nu este totul în Southpaw… Pe mine m-a impresionat – la lacrimi, și nu obișnuiesc să plâng la filme. Îmi permit însă un spoiler – este cu „final fericit” și vă las trailerul mai jos.

Și încă ceva: are o super coloană sonoră, unde îl regăsim chiar și pe Eminem, cel care a declinat rolul principal din această peliculă în ultimul moment.

Southpaw este deci recomandarea mea de film pentru săptămâna aceasta, de mâine în cinematografele din toată țara. Southpaw: Lovitură de stânga este distribuit în România de Forum Film.

A, și dacă ți se pare că viața nu îți servește decât „scurte” în figură și că ai ajuns în momentul acela în care crezi că ai pierdut totul, trebuie să vezi neapărat acest film. Cu siguranță vei găsi un lucru bun în viață pentru care merită să te ridici de pe jos, să te ștergi de praf și să mergi mai departe strângănd din dinți, pentru ca, în final, zâmbetul să pună stăpânire, din nou, pe fața ta.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

noul smart fortwo_smartsummer
Anterior

smart summer: stil de festival

Următor

Cum scapi de celulită…