Tradiție vs. Nou: 6 locuri cu cafea bună în Viena

Unde poți bea o cafea bună în Viena? Este o întrebare care trebuie urmată de o precizare: îți dorești un loc cu istorie, care evocă Viena de altă dată, sau un loc modern, cu cafea de specialitate.

Pentru că în Viena se bea cafea bună, aceasta fiind un element esențial și special al culturii locale. Cafeaua a început să își câștige popularitatea în Austria prin anii 1600, fiind introdusă pe aceste meleaguri de invadatorii turci. 

În zilele noastre, te poți delecta cu kleiner brauner (espresso), melange (cappuccino), schwartzer (mokka) și alte numeroase sortimente de care ți-am povestit pe larg aici, în cafenelele cu parfum de altădată, în care își savurau cafeaua, la vremea lor, Freud, Mozart, Beethoven, Schiele, Hundertwasser, Thomas Mann, Gustav Klimt, Trotsky, Lenin, Stalin și chiar Hitler. Aceste cafenele vieneze au fost incluse de UNESCO pe lista patrimoniului cultural intangibil.

Dar poți încerca și diferite tipuri de cafea de specialitate într-un espresso, cappuccino, americano etc. într-unul dintre coffee shop-urile moderne din Viena.

Eu am descoperit 6 astfel de locuri cu cafea bună în Viena și ți le recomand…

3 cafenele tradiționale unde poți bea o cafea bună în Viena 

1- Café Hawelka (Dorotheergasse 6)

Este o cafenea de familie în adevăratul sens al cuvântului, fiind ținută de 3 generații ale familiei Hawelka, care a și creat-o prin anii ’40. Prin anii ’60-’70, cafeneaua devine populară printre scriitori și artiști, fiind un loc de întâlnire, unde era bine „sa fii văzut”. Și nu era un loc apreciat doar de elita culturală autohtonă, Elias Canetti, Arthur Miller și Andy Warhol numărându-se printre clienții fideli.

A rămas și astăzi un loc foarte popular printre vienezi și turiști, păstrându-și intact farmecul de altă dată. S-au făcut puține concesii modernității, printre ele numărându-se aparatele de cafea, iar locul, cu mobilierul și decorul său vintage original, este absolut încântător. Cafeaua este prăjită în prăjitoria proprie, putându-se și achiziționa dacă îți dorești să prelungești experiența autentică vieneză și acasă.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

A post shared by CoffeeMug (@coffeemug.ro) on

 

2- Café Diglas (Wollzeile 10)

Numele Diglas este legat de scena cafelei vieneze încă din 1875. Café Diglas de pe Wollzeile a fost înființată de cei 2 frați Diglas în 1923 (că tot vorbeam de istorie și tradiție). Și aici farmecul decorului interior original a fost conservat de-a lungul celor aproape 100 de ani de existență, dar au reușit să pătrundă și elemente moderne, odată cu cele 2 renovări majore prin care a trecut.

Este un loc în care poți bea o cafea bună – unul dintre sortimentele adorate de vienezi – dar poți savura și o masă delicioasă cu feluri clasice austriece, meniul fiind foarte cuprinzător. Ca un pont (de la o persoană care le-a trecut deja pragul de 3 ori în 2 vizite la Viena): lasă și loc de desert! De altfel, de la intrare ești întâmpinat de vitrina plină de prăjituri super tentante pregătite în laboratorul propriu.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

A post shared by CoffeeMug (@coffeemug.ro) on

 

3- Café Sperl (Gumpendorferstrasse 11)

Cea mai „bătrână” dintre cafenelele pe care vi le recomand aici, fondată în 1880, Cafe Sperl îți păstrează noblețea și farmecul de la începuturi când era frecventată de capete încoronate și de artiști în vogă. Este atât de impresionantă încât a fost aleasă (dintre numeroasele cafenele tradiționale spectaculoase din Viena) pentru apărea în pelicule cunoscute precum „A Dangerous Method“ (2011) cu Viggo Mortensen și Keira Knightley sau „Before Sunrise“ (1995) cu Ethan Hawke and Julie Delpy.

Poți lua și masa aici, alături de o cafea tradițională (meniul include absolut toate tipurile de cafea vieneze), sau poți rămâne pentru o partidă de biliard cu prietenii după masă, existând 3 astfel de mese vintage.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

A post shared by CoffeeMug (@coffeemug.ro) on

3 coffee shops unde poți bea o cafea bună în Viena 

1- Caffè Couture (Freyung 2, Palais Ferstel Passage)

Aflat în inima Vienei, la câțiva pași de Stephansplatz, acest mic coffe shop a fost deschis în 2007 și a devenit foarte popular datorită cafelei de foarte bună calitate. Proprietarul coffee shop-ului a fost desemnat, de altfel, de 3 ori Cel mai bun Barista din Austria.

Cafeaua provine 100% din ferme mici, fiind selecționată și achiziționată chiar de patroni.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

A post shared by CoffeeMug (@coffeemug.ro) on

2- Kaffeefabrik (Favoritenstrasse 4-6)

Este o cafenea cu prăjitorie aflată într-o zonă foarte frumoasă a Vienei, frecventată de tineri, în special studenți. Locul este micuț – doar 8-10 locuri maxim, dar beneficiază de expertiza unuia dintre barista vedetă din Viena, Bojan, care tocmai a fost desemnat „Austrian Cup Tasters Champion 2020”.

Cafeaua este exclusiv bio și organică, fiind achiziționată (direct trade) din Ecuador, Sumatra, India, Brazilia și Columbia, de la aceleași ferme de fiecare dată.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

A post shared by CoffeeMug (@coffeemug.ro) on

3- Tastery (Schottenfeldgasse 73)

Este un coffee shop în care poți lua și o gustare delicioasă alături de o cafea de specialitate, fie că este vorba de mic dejun sau de un brunch.

Ceea ce este deosebit este faptul că poți degusta o multitudine de produse locale, toate preparatele fiind pregătite cu ingrediente provenite de la producători locali.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

 

A post shared by CoffeeMug (@coffeemug.ro) on

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

5 moduri chic de a purta o parka iarna aceasta

Următor

3 restaurante pe care le recomand în ianuarie