The Artist – un restaurant molecular in Centrul Vechi

Spre uimirea multora sunt sigura, nu va voi vorbi despre preacunoscutul si multipremiatul film “The Artist” ci de restaurantul molecular cu acelasi nume din Centrul Vechi.

O cina tarzie intr-o seara de week-end in acest restaurant a fost primul meu contact cu bucataria moleculara de care auzisem in cadrul show-ului Masterchef. Ce este aceasta bucatarie moleculara? Dincolo de definitii savante, este vorba de imbinarea artei culinare cu fizica si chimia. Prin procedee chimice si fizice, ingredientelor li se modifica forma, textura, starea, fara a le afecta gustul, mai exact pentru a-l potenta si a-i conferi noi valente: cartofii pot fi spuma, carnea jeleu, dulciurile efervescente si multe asemenea. Si toate acestea le-am intalnit la restaurantul The Artist,  primul restaurant molecular in care am mancat eu vreodata.

Cred ca experientele gastronomice sunt in general foarte dificil de redat, iar in particular cea a bucatariei moleculare, asa ca nu-mi ramane decat sa recomand calduros experienta. Pentru prima vizita, recomand meniul spoon tasting, care presupune degustarea tuturor felurilor din meniu. Este astfel spoon tasting de antreuri cu 6 feluri, spoon tasting de feluri principale cu alte 6 feluri incluzand porc, vita, somon, dorada si sarmare de homar, iar in final spoon tasting de deserturi cu 4 deserturi, care include si o experienta de preparare a unuia dintre ele. Mie mi-au placut, de la antreuri – supa de trufe si oul crocant, de la felul principal – cele doua preparate cu vita, si absolut toate deserturile care pot fi motivul in sine de a vizita acest restaurant.

Pofta si curiozitatea sunt incurajate de mica gustare din partea casei – este vorba de ulei de masline in 2 forme de prezentare: sub forma de „zapada” (chiar nu stiu cum sa exprim mai clar modul in care se prezinta, este alb si pufos) si sub forma de „untura”, impreuna cu chifle abia scoase din cuptor.

De asemenea spectaculos este si modul de prezentare si dispunere a lingurilor (din spoon tasting) pe masa. Mie mi-a placut mult la The Artist si va recomand experienta.
Credit foto: The Artist

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Body suit

Următor

Ritual de frumusete