Mediul înconjurător este una dintre problemele globale majore despre care toată lumea vorbește, dar încă foarte puțini și întreprind ceva în direcția protejării sale.
Miliarde de gesturi mici, din partea fiecăruia ar putea însă aduce schimbarea de care este nevoie.
Poate că este dificil, în țara noastră, să cărăm hârtia, fierul, sticlele la reciclat (nici după atâția ani nu-mi este foarte clar cum este cu centrele de colectare și ce se întâmplă ulterior cu materialele colectate), poate nu ne permitem o mașină electrică, dar toți cred că putem strânge gunoaiele în urma noastră pentru a le depozita în locurile amenajate special și putem renunța la pungile din plastic.
Și dacă despre strânsul gunoaielor în urma noastră nu sunt prea multe de spus și ar trebui să fie un reflex comun tuturor, despre impactul pungilor din plastic asupra mediului înconjurător se pot scrie romane… de groază !
În prezent, anual se folosesc în toată lumea 1 triliard de pungi de plastic, adică în jur de 2 milioane de pungi pe minut.
Doar un mic procent – 1-2% dintre aceste pungi – sunt reciclate.
Unei singure pungi din plastic îi ia peste 500 de ani pentru a se degrada în natură. Nu se degradează însă niciodată complet, rezidurile microplastice absorb toxine și continuă să polueze mediul.
Aceste pungi de plastic au un impact devastator asupra faunei marine în primul rând, peste 80% din poluarea mărilor și oceanelor provenind de pe uscat.
Peste 250 de specii diferite de animale au fost afectate de poluarea cu plastic a oceanelor, peste 100.000 de animale marine fiind ucise anual de pungile din plastic.
94% din păsări au plastic în stomac, la fel și toate speciile pe cale de dispariție. Imaginează-ți: balene, țestoase, foci, delfini și alte mii de animale afectate și chiar ucise din cauza comodității și nepăsării noastre.
Ce putem face noi, pe lângă măsurile pe care statele lumii încep să le ia? Cel mai simplu gest: să înlocuim pungile din plastic cu cele din hârtie sau textil! Sacoșele din material textil sunt rezistente, ușor de transportat, au o durată lungă de viață și pot fi chiar foarte cool.
Și pentru că pe 15 septembrie a fost World Cleanup Day, Art & Craft (da, magazinele alea cu produse minunate de pe aeroporturile din România) s-a alăturat demersului inițiat de Let’s DO IT ROMANIA, lansând sacoșa din textil ‘Nature Love Romania’.
Iar dacă vrei să îți completezi colecția, cu modele sau culori pe care nu le deții încă, până pe 1 octombrie, beneficiezi de un discount de 20% la toate sacoșele din material textil de pe site-ul Art & Craft.
Abia aștept să citesc despre modelele alese… promit să revin cu un articol cu sugestii pentru a integra sacoșa din material textil în ținuta ta de zi de zi.