Calendarul Pirelli din 2024, realizat de Prince Gyasi și prezentat săptămâna trecută la Londra, poartă numele de „Timeless” și celebrează oamenii despre care el crede că și-au lăsat amprenta și sunt meniți să inspire generațiile viitoare. „Nu ne naștem ‘eterni’, dar devenim așa”, spune artistul vizual ganez, explicând că personajele sale, fotografiate în culori vii și contrastante care l-au făcut faimos, sunt pentru el „ca niște supereroi, dar în același timp accesibili”.
Prince Gyasi este cel mai recent dintre cei 39 de artiști care au creat un Calendar Pirelli, iar lucrarea sa constituie cea de-a 50-a ediție din istoria celor 60 de ani ai Calendarului, între 1964 și 2024, luând în considerare și anii în care nu a fost publicat.
Calendarul Pirelli conform lui Prince Gyasi
Când Prince Gyasi a fost desemnat pentru Calendarul Pirelli din 2024, a început prin a se gândi la cine dorește să fie inclus și la ce reprezintă aceștia pentru el, construind pe propria sa percepție a comunității din Africa de Vest. Ca unul dintre cei mai tineri artiști chemați vreodată să realizeze Calendarul, acest lucru a însemnat întoarcerea la copilărie și gândirea la oamenii care l-au inspirat în cei 28 de ani ai săi. A devenit o poveste despre ceea ce în ochii artistului face oamenii „atemporali”, iar Gyasi crede că este mai presus de toate despre perseverență și integritate. Despre supermodelul Naomi Campbell, care apare în Calendar sub titlul „Time Stopper”, el spune: „Când te uiți la figuri precum Naomi, ea nu este din generația mea, dar este încă un icon în generația mea. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă ești dedicat muncii și convingerilor tale”.
Pentru Calendar, artistul ganez a transpus aceste idei într-un manifest dedicat „celor care ar fi eterni”. El a avut ca scop să încurajeze oamenii, în special tinerii, să învețe, să creeze și, la rândul lor, să inspire. „Sper să îi fac să înțeleagă că pot face orice își doresc dacă își pun mintea și sunt consecvenți,” explică el.
Distribuția
„Toți oamenii fotografiați au reușit să-și recunoască abilitățile și să se afirme. Ei și-au găsit puterea, schimbându-și destinele. Acesta este sensul de a fi atemporal. Oamenii care provoacă, nu se conformează cu ceea ce crede societatea, nu sunt influențați de vârstă, faimă sau bani și își dezvoltă propriul talent într-un mod autentic. Fac lucruri care par extraordinare pentru mulți, dar sunt normale pentru ei și își pot schimba destinele. Chiar și fără a fi în centrul atenției, ei pot schimba povestea în domeniile lor sau pot face ceva diferit și, la rândul lor, pot să inspire alte persoane.”
Majestatea Sa Otumfuo Osei Tutu al II-lea, Regele Imperiului Asante din Africa de Vest, și delegația sa regală, sunt prezenti în Calendar, fotografiați la Palatul Manhyia sub titlul „Royalty”. Actrița americană Angela Bassett reprezintă „Altruistic”; autoarea Margot Lee Shetterly și poeta Amanda Gorman reprezintă „The Blueprint”; iar artistul contemporan ganez Amoako Boafo este ” The Chosen One „. Gyasi și-a dedicat o lună proprie sub titlul „Details”. Imaginea aleasă pentru copertă – și una dintre lunile din calendar – este a tânărului „Studious” Gyasi, reprezentat de modelul copil Abul Faid Yussif.
Plasat pe un fundal turcoaz strălucitor, Yussif este surprins jucându-se cu versiuni miniaturale ale unor elemente care apar pe paginile Calendarului: o cheie ținută de Bassett; bucăți de ceas din setul lui Campbell; scări roz urcate de Gorman; o valiză albastră purtată de ” Man of Honour „, actor, regizor, DJ și producător Idris Elba.
Tiwa Savage, superstar global și actriță este ” Resilience „; scriitorul, regizorul și producătorul Jeymes Samuel este ” Visionary „; antreprenorul, fostul fotbalist Marcel Desailly este „Focus”; iar cântăreața, artista și actrița Teyana Taylor este ” Future Forward „.
Sesiunea foto
Gyasi planifică meticulos fiecare dintre fotografiile sale, compunând imagini care seamănă mai mult cu pictura decât cu fotografia. Alege fiecare persoană cu grijă, dezvoltă ideea pentru decorul său și o desenează, înainte ca desenele să fie create și decorul să fie construit. Pentru ședința foto a Calendarului, procesul a implicat crearea unor elemente diverse, de la un ceas topit până la un inimă roșie gigantică. „Știu cum voi pune talentul pe pânza mea”, spune el. „Totul este pregătit înainte. Trebuie mereu să te gândești la un Plan B, dar nu-mi place să fac lucrurile în momentul respectiv pentru că mi se pare un pic dezordonat”.
Cu o sesiune foto în Londra, Gyasi a ales să aibă a doua sesiune în Ghana pentru a reprezenta cultura și resursele naturale ale țării sale. „Ghana este o țară specială”, explică el. „Este poarta către Africa unde poți găsi totul: cacao, aur, bauxită, petrol… Am vrut să aduc Pirelli acolo și să dezvălui o lume nouă printr-un Calendar care va dăinui pentru totdeauna, poate creând noi oportunități pentru dezvoltare. „După Botswana, unde a fost realizat Calendarul Pirelli din 2008, este frumos să mergi într-o altă țară africană, să descoperi cultura ei și să întâlnești oamenii de acolo. Este cea mai pașnică țară din Africa. Cred că este un loc special și vei simți energia ei când mergi acolo. A fost inspirator să fotografiez acolo și să pot transmite cum funcționează țara”.
Prince Gyasi
În descrierea călătoriei sale de a deveni artist vizual, Gyasi se bazează pe o serie de amintiri și experiențe din copilăria lui în Ghana; de la zilele petrecute alături de bunicul său muzician până la asistarea unui fotograf portretist în piețele din Accra. Obișnuia să viziteze studiouri de înregistrări și stații de televiziune și radio cu părinții săi, care sunt muzicieni de muzică gospel.
El nu a studiat fotografie, ci arta picturii și a sculpturii. Și-a petrecut timpul jucându-se cu primul program de desen de pe computer și găsind modalități inovatoare de a crea cu acesta. A avut în vedere să creeze un stil pe care oamenii să-l identifice rapid. „Am creat o punte între pictură și fotografie”, afirmă el. „Îi mulțumesc pe cei care iubesc fotografia, îi mulțumesc pe cei care iubesc pictura, așa că am creat o nouă punte, pe care nu o voi numi doar fotografie, ci artă.”
Deși a experimentat cu aparate foto când a început, Gyasi a constatat că un smartphone oferea cea mai bună modalitate de a captura unele dintre primele sale imagini. A făcut fotografii cu tineri din districtul sărac Jamestown, unde s-a născut mama sa și unde astăzi a fondat o organizație non-profit educațională numită Boxed Kids. Imaginile sale spun povești vizuale care surprind atmosfera și vibrația comunității sale, propunând propria sa narațiune a tradițiilor din Africa de Vest.
Un element-cheie al lucrărilor lui Gyasi este culoarea. El folosește culori puternice și contrast puternic în imaginile sale, punând adesea culoarea roșu, albastru sau roz lângă persoanele fotografiate. Estetica sa îndrăzneață prezintă privitorilor o realitate hiper-colorată, uneori îmbunătățită digital, reflectând experiențele sale ale lumii filtrate prin fenomenul neurologic al sinesteziei. Acest lucru creează o interacțiune neconvențională între simțuri, astfel încât cineva ar putea „gusta” o formă sau „auzi” o culoare. Pentru Gyasi, fenomenul îl determină să asocieze cuvintele cu culori; el vede miercurile ca un aquamarin. El consideră că lucrările sale reprezintă „terapie prin culori” și crede că o culoare poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mentale și fericirii oamenilor.
Gyasi iubește arta, dar spune că are o pasiune și mai profundă pentru muzică și sport, începând cu fotbalul. În trecut, a fost atât DJ, cât și fotbalist.