O rețetă de pâine în perioada aceasta are o reală valoare. Parcă toată lumea face pâine în casă. Lipii, franzele, chifle, ciabatta… încet, încet, ne transformăm parcă toți în brutari iscusiți.
Nu puteam rămâne mai prejos. Mai ales că sunt fan pe viață al pâinii proaspete… adică, pâinea cu unt este totuși „mâncarea” mea favorită din toate timpurile!
Așa că am luat la studiat o carte pe care nu credeam că o voi folosi vreodată, dar care arăta bine în mini biblioteca mea culinară: „How to make Bread” de Emmanuel Hagjiandreou. Voi reveni cu rețete din ce în ce mai complicate de pâine.
Pentru început, am ales o rețetă de pâine simplă cu doar 4 ingrediente. O pâime fără drojdie, care nu necesită creștere și nici un timp de așteptare.
Ingrediente (pentru o pâine mică):
250g făină pentru pâine
1 linguriță de sare
1 linguriță de bicarbonat de sodiu (sau praf de copt)
160ml lapte
Preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade.
Într-un bol, amestecă făina, sarea și bicarbonatul (sau praful de copt). În mixul de ingrediente uscate se integrează treptat laptele.
Se obține un aluat moale, elastic și destul de lipicios!
Presară făină pe suprafața de lucru și transferă pe a aluatul. Modelează aluatul în forma unei bile, presărând pe ea făină cu generozitate. Turtește ușor aluatul în momentul în care îl așezi într-o tavă rotundă de tartă.
Înainte de a băga tava la cuptor, crestează pâinea cu un cuțit. Lasă pâinea în cuptor pentru 20 – 30 minute. Poți testa dacă este gata bătând în coajă, pe spatele pâinii – trebuie să sune a gol. Dacă nu este gata, mai poți băgă pâinea în cuptor pentru câteva minute.
Pâinea asta este minunată. Și nu spun asta doar din mândrie, fiind prea mea pâine… Am devorat-o efectiv în câteva ore, cu unt și gem!