ciabatta

Rețetă de ciabatta

Iubesc mâncarea italiană și nu puteam rata o ciabatta în perioada aceasta, în care toată lumea își face pâine acasă, crocantă, pufoasă, delicioasă!

Am ales o rețetă simplă și relativ rapidă de ciabatta, din aceeași carte – How to make bread de Emmanuel Hadjiandreou – din care „executat”, cu succes, soda bread, în urmă cu câteva săptămâni.

Ciabatta este un tip de pâine foarte popular în Italia, denumit dupa forma sa, ca „talpa” unui papuc (chiabatta = papuc în Italiană)… un papuc mai grosolan, nu te gândi acum la unul fin și elegant, de budoir.

Acorda-i puțin timp și atenție, plus niște ulei de măsline de cea mai bună calitate, pentru a obține o pâine aerată, cu înveliș crocant, absolut genială cu puțin ulei de măsline combinat cu oțet balsamic (Italian style) sau cu unt, în stilul clasic, din copilărie.

Cum faci ciabatta

Ingrediente (pentru 2 ciabatte):

200g de făină pentru pâine (făină 650 dacă este românească sau 00 dacă iei italienească – eu am folosit făină 00 de la Barilla)

4g sare

2g drojdie proaspătă sau 1g drojdie uscată activă

150ml apă caldă

3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

Într-un bol mai mic, se amestecă făina cu sarea. Acesta este mixul uscat.

Într-un bol mai mare, se dizolvă drojdia în apă. Se amestecă până la dizolvarea completă. Acesta este mixul umed.

Mixul uscat se adaugă peste mixul umed. Se amestecă cu o lingură de lemn până în momentul în care se obține un aluat elastic și foarte lipicios.

Un al treilea bol, mai mare, se unge cu o lingură de ulei de măsline. Se plasează aluatul lipicios în acest bol, se acoperă și se lasă, la „odihnit”, pentru 1 oră.

După o oră, se împachetează foarte delicat de 2 ori aluatul (cu mare grijă, pentru a nu sparge „bulele” de aer), si se lasă din nou la odihnit în bolul acoperit timp de 1 oră. Acest pas se repetă de 3 ori, adăugând de fiecare dată și puțin ulei în bol pentru a nu se lipi aluatul. În total deci vor fi 4 ore de odihnă și 3 sesiuni de pliere – împachetare.

La finalul acestor 4 ore, aluatul trebuie să fie bine crescut și foarte pufos.

Se transferă aluatul pe o suprafața curată de lucru, pe care se presară în prealabil faină, din belșug. Atenție și la transferul aluatului, pentru a nu sparge „bulele” de aer.

ciabatta

Aluatul se împarte în 2 bucăți egale, folosind un cuțit. Dacă vrei să fii sigură că cele 2 ciabatte sunt identice, poți și cântări bucățile, dar la mine nu a fost cazul, m-am jucat și am împărțit la ochi… Am folosit cantitatea dublă de ingrediente, așa că în final am avut chiar 4 bucăți și deloc egale.

Presară făină în palme și „modelează” pâinicile în forma de papuc (ciabatta). Așează-le pe o tavă pregătită cu hârtie de copt. Mai lasă-le la odihnit încă 5-10 minute.

În acest timp, se preîncălzește cuptorul la 240 grade.

Ciabattele se coc în cuptor timp de 15 minute sau până se rumenesc plăcut. Nu ai nevoie de abur pentru că aluatul de ciabatta este suficient de umed pentru a-și crea aburul necesar.

Ciabattele trebuie să fie foarte moi și pufoase în interior și crocante în exterior. Se pot verifica dacă sunt făcute, ciocănind ușor în crusta de pe spate: trebuie să sune a gol…

ciabatta

Se lasă la răcit și se apoi, îți garantez, se leșină de plăcere!

 

CITEȘTE ȘI: Rețetă de pâine simplă, cu doar 4 ingrediente!

 

Pentru ce tip de pâine ai vrea să găsești rețeta aici?

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

12 rochii minunate pe care să le porți după izolare

Următor

5 piese în tendințe pe care să le ai în garderobă vara aceasta