Aseara, dupa mult timp, am vazut un film frantuzesc la Cinema Elvira Popescu, o proiectie speciala Groupama in cadrul festivalului Les filmes de Cannes a Bucarest. Am vazut film frantuzesc frumos, bine jucat, adevarat, pe care vi-l recomand: Haute Cuisine / Bucatareasa presedintelui (Les saveurs du Palais).
Haute cuisine te poarta timp de o ora si jumatate pe taramurile vrajite ale bucatariei franceze traditionale, printre ingrediente si combinatii care-ti lasa gura apa, narand povestea scurtului sejur la Palatul Elysee al doamnei Hortense Laborie (Catherine Frot), in calitate de personal chef al presedintelui Frantei, Francois Mitterand.
Filmul debuteaza in Antarctica, la o statie de cercetari stiintifice, unde o ziarista din Australia sosita pentru un reportaj, este uimita sa descopere printre oamenii de stiinta, in exclusivitate barbati, si o femeie. Nu-i ia mult timp sa descopere in cea care se ocupa de bucataria statiei de observatie pe fostul chef personal al presedintelul Frantei. Chiar daca Hortense este un personaj discret, ce nu-si impartaseste experientele de la Palat si refuza orice interviu, toata lumea stie exact de unde vine si aprecierea de care s-a bucurat timp de 2 ani in serviciul presedintelui.
Dupa aceste scurte scene cu rol de introducere a personajelor, planul povestirii se muta in trecut, in momentul in care Hortense Laborie (personaj inspirat de adevarata bucatareasa a presedintelui Mitterand, Daniele Mazet-Delpeuch) este luata pe sus pur si simplu de la ferma sa de trufe pentru un interviu la Paris, ca chef al unui inalt demnitar. Acesta se dovedeste a fi chiar presedintele Frantei, o onoare pe care Hortense nu o poate refuza.
De aici filmul devine insuportabil pentru cei care nu au mancat inainte de vizionare. Reductii si sosuri apetisante, melci si scoici aburinde, piept de rata perfect gatit asezat pe un pat de legume delicate, o branza cremoasa specifica de pe Valea Loarei, cu un proces de fabricatie extrem de laborios, deserturi caramelizate, despre care prefer sa nu-mi amintesc… filmul abunda in mancaruri luxuriante, dar ceea ce impresioneaza este energia creatoare a doamnei Laborie.
Haute cuisine nu este un film de actiune, nu se intampla multe in afara de preparatele ce suna delicios si cateva dialoguri savuroase despre bucataria franceza, dintre Hortense si presedintele Mitterand, insa personajul enigmatic si fascinant construit cu talent si migala de Catherine Frot face din film o pelicula ce nu trebuie ratata.
In ciuda respectului si aprecierii de care se bucura din partea presedintelui, Hortense nu rezista mai mult de 2 ani in serviciul acestuia, ciocnirile cu scantei cu chef-ul „bucatariei principale” a palatului (in care lucreaza doar barbati), dificultatile cu dieteticienii presedintelui si pozitia solicitanta o determina sa demisioneze. Nu este insa un gest disperat, dramatic, ci urmarea fireasca a povestii fantastice traite de aceasta femeie chef talentat la Palatul Elysee
Haute cuisine este deci un film bun, amuzant si savuros, care va asigur ca va va impresiona, eu vi-l recomand. Iar daca nu v-am convins cu cele de mai sus, priviti doar trailerul.