Recomandare film: Eroii Monumentelor

O seara de luni incheiata la Cinema City in compania unui film bun a fost reteta perfecta a zilei de ieri. Am vazut un film dragut – The Monuments Men, cu actori extraordinari – Cate Blanchett, George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman si Jean Dujardin, in care sunt mentionate cele mai mari opere de arta din istoria omenirii, pictori si lucrari celebre, un film pe care vi-l recomand.

Ca sa ne intelegem, ceea ce am apreciat in principal la acest film a fost faptul ca m-a trimis cu gandul inapoi, la cursurile de pictura, atunci cand studiam un nou curent, artisti geniali a caror opera completa incercam sa o descopar in albume si pe internet.

In Eroii Monumentelor sunt referiri la cei mai artisti (de la Michelangelo la Picasso), povestea fiind una reala, foarte putin cunoscuta, a unei echipe speciale, formata din istorici de arta, curatori, artisti, arhitecti, oameni de cultura in general, care si-a asumat riscul de a calatori in Europa in timpul celui de-al doilea razboi mondial in incercarea de a identifica, proteja si gasi operele de arta confiscate de nemti in scopul constituirii celui mai mare muzeu de arta din lume – Muzeul Fuhrer-ului, la Linz, in Austria.

Filmul Monuments Men surprinde finalul razboiului si retragerea trupelor germane, iminenta infrangere a nazistilor transformand misiunea echipei de eroi intr-o lupta contra cronometru pentru a preveni disparitia a sute de ani de istorie si cultura, in conditiile in care directiva clara a lui Hitler in aceasta situatie fusese distrugerea completa a milioanelor de opere insusite din tarile cucerite.

Sunt momente incredibil de triste si absurde in film pentru un iubitor al artei: mentionarea arderii lucrarilor pictorilor abstracti (ca Max Ernst, Francis Picabia si multi altii), pe care Hitler nu ii intelegea si agrea, descoperirea unei rame arse care incadrase o opera a lui Picasso, distrusa de nazisti impreuna cu alte sute de lucrari depozitate in aceeasi ascunzatoare secreta, dar si scene impresionante pe care mi le voi aminti ori de cate ori ma voi afla in fata unor capodopere precum Madona cu Pruncul a lui Michelangelo din Catedrala din Bruges, redate omenirii de Eroii Monumentelor.

Daca vrei sa vezi un film dupa o poveste adevarata, cu dialoguri spumoase si amuzante, presarat de referiri si trimiteri la cele mai cunoscute capodopere si cei mai mari artisti ai lumii, Eroii Monumentelor / Monuments Men, distribuit in Romania de Odeon Film, este este recomandarea mea de film pentru weekend-ul care vine.

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Recomandare film: Robocop

Următor

Butterfly Bow Tie sau cadouri inedite pentru EL si pentru EA