Pentru că se apropie Sărbătorile și sunt convinsă că, măcar de Crăciun, renunțăm la diete și controlul strict al caloriilor, vă propun, așa la final de weekend, o călătorie în câteva țări din Europa, prin evocarea diferitelor prajituri tradiționale de Crăciun (sau cozonaci în cele mai multe dintre cazuri).
Italia: Panettone
Cine nu cunoaște celebrul cozonac italian în formă de clopot, cu textură aerată și lejeră, ușor dulce, cu fructe confiate și o aromă discretă de citrice? Originar din Milano, panettone a fost „adoptat” și de o mare parte dintre popoarele Americii de Sud.
Germania: Stollen
Am descoperit de câțiva ani acest cozonac specific german (ce își are originea, se pare, tocmai în secolul al 15-lea) și a devenit pentru mine una dintre prăjiturile tradiționale de Crăciun preferate. re o textură mai compactă decât cea a cozonacului italian, forma clasică a cozonacului, rețeta incluzând unt, fructe confiate și migdale… Un detaliu important: stollen este întotdeauna „îmbrăcat” în zahăr pudră.
Îl găsiți în magazinele Lidl în această perioadă, în colecția de dulciuri de Crăciun Favorina , dar și îl alte supermarket-uri. A
Marea Britanie: Christmas Cake
Este un fel de tort cu fructe, insiropat cu brandy. Blatul este pregătit cu câteva săptămâni înainte de Crăciun pentru a sta în brandy toată această perioadă.
Poate lua diferite forme, poate fi glazurat sau simplu.
Franța: Bûche de Noël
Este o ruladă ce include un blat pufos și o cremă de ciocolată absolut delicioasă! Este decorată de obicei cu diferite figurine reprezentând elemente specifice sezonului rece, cum ar fi fulgii de zăpadă, din zahăr.
În fiecare an, aștept cu nerăbdare ca Patiseriile Paul să lanseze colecția de Bûches de Noël – vi le recomand, sunt demențiale.
Grecia: Christopsomo
Este cu certitudine „cea mai religioasă” dintre aceste prajituri tradiționale de Crăciun. Este un cozonac rotund cu stafide, nuci și condimente specifice sezonului rece. Sincer, mi-aș dori să gust un astfel de cozonac, dar nu am avut ocazia.
Și așa am ajuns la tradiționalul nostru cozonac. Pentru mine, cel mai bun cozonac (și cam singurul pe care îl mănânc, exclusiv de Sărbători) este cel făcut de mama mea.
Voi ce alte prăjituri (cozonaci) tradiționale de Crăciun cunoașteți?
tort Liliana
baigli cu nuca sau mac
Cornulete cu nuca si gem
Cozonac cu rahat, rulada cu mac, nuca, plăcintă cu brânză sărată şi varză, tort de fructe
braduti de biscuiti cu nutela!
Eu știu doar cozonacul cu nucă sau mac
Cozonacul si biscuiti in firma de braduti,stelute…
Imi place Panettone.