Prajituri tradiționale de Crăciun

Pentru că se apropie Sărbătorile și sunt convinsă că, măcar de Crăciun, renunțăm la diete și controlul strict al caloriilor, vă propun, așa la final de weekend, o călătorie în câteva țări din Europa, prin evocarea diferitelor prăjituri tradiționale de Crăciun (sau cozonaci în cele mai multe dintre cazuri).

Italia – Panettone. Cine nu cunoaște celebrul cozonac italian în formă de clopot, cu textură aerată și lejeră, ușor dulce, cu fructe confiate și o aromă discretă de citrice? Originar din Milano, panettone a fost „adoptat” și de o mare parte dintre popoarele Americii de Sud.

Germania – Stollen. Am descoperit și eu de curând acest cozonac specific german (ce își are originea, se pare, tocmai în secolul al 15-lea) și a devenit una dintre prăjiturile mele tradiționale de Crăciun preferate (îl găsiți sigur în magazinele Lidl în această perioadă, dar și îl alte supermarket-uri). Are o textură mai compactă decât cea a cozonacului italian, forma clasică a cozonacului, rețeta incluzând unt, fructe confiate și migdale… Un detaliu important: stollen este întotdeauna „îmbrăcat” în zahăr pudră.

Marea Britanie – Christmas Cake. Este un fel de tort cu fructe, insiropat cu brandy (blatul este pregătit cu câteva săptămâni înainte de Crăciun pentru a sta în brandy toată această perioadă). Poate lua diferite forme, poate fi glazurat sau simplu.

Franța – Bûche de Noël. Este o ruladă ce include un blat pufos și o cremă de ciocolată absolut delicioasă, decorată de obicei cu diferite figurine (reprezentând elemente specifice sezonului rece, cum ar fi fulgii de zăpadă) din zahăr. În fiecare an, aștept cu nerăbdare ca Patiseriile Paul să lanseze colecția de Bûches de Noël – vi le recomand, sunt demențiale.

Grecia – Christopsomo. Este cu certitudine „cea mai religioasă” dintre prajiturile tradiționale de Crăciun. Este un cozonac rotund cu stafide, nuci și condimente specifice sezonului rece. Sincer, mi-aș dori să gust un astfel de cozonac, dar nu am avut ocazia.

Și așa am ajuns la tradiționalul nostru cozonac. Pentru mine, cel mai bun cozonac (și cam singurul pe care îl mănânc, exclusiv de Sărbători) este cel făcut de mama mea. 

Voi ce alte prăjituri (cozonaci) tradiționale de Crăciun cunoașteți?

 

 

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

8 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Advent Calendar La Chic Boutique 2017

Următor

21 de sugestii de cadouri de Crăciun