Această prăjitură cu iaurt și lămâie s-a născut din dorința de a utiliza absolut toate ingredientele din frigider, de a nu mai arunca nimic. Și a ieșit genial. O voi repeta cât de curând.
Rețeta este de inspirație grecească, iar rezultatul absolut delicios: o prăjitură pufoasă și foarte aromată. Am consumat-o rapid, la cafea dimineața și la five o’clock tea…
Eu am ales să o fac în forma de bundt cake, dar se poate face, evident în orice tavă sau recipient aveți la îndemână. Arată totuși foarte simpatic așa!
Ingrediente Prăjitură cu iaurt și lămâie
360g făină OOO
2 lingurițe praf de copt
1/2 lingurită de sare
370g iaurt grecesc (scos în prealabil, 10-15 minute, din frigider)
80ml suc de lămâie
1 lingură de coajă de lămâie (dacă nu ai proaspăt rasă, poți încerca și coajă de lămâie deshidratată)
3 ouă (scoase în prealabil, 10-15 minute, din frigider)
300g zahăr
175ml ulei vegetal
1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare Prăjitură cu iaurt și lămâie
Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade și se unge forma de bundt cake (sau orice altă formă ai ales) cu ulei.
Într-un bol mic se amestecă făina cu praful de copt și sarea. Într-un alt bol, iaurtul cu sucul și coaja de lămâie. Într-un al treilea bol, mai mare, se bat cu mixerul pentru 3 minute ouăle cu zahăr. Încet, se adaugă și uleiul cu esența de vanilie. Se incorporează apoi, pe rând, amestecul cu făină și cel cu iaurt.
Compoziția se toarnă în formă și se lasă la cuptor pentru 55-65 de minute. Trebuie verificat cu o scobitoare dacă este copt în interior (exact ca la un cozonac).
Se lasă la răcit 10-20 de minute și la final se ornează cu zahăr pudră. Se devorează rapid, garantat!