M-au fascinat întotdeauna poveștile cu restaurante și chefi, despre creativitate și pasiune în bucătărie, iar vestea că la finalul anului vom avea parte de una specială cu Bradley Cooper în rolul principal – filmul Burnt, pe care îl aștept cu nerăbdare – a fost una care mi-a captat imediat atenția și interesul.
Burnt este povestea unui super chef – Adam Jones – care a avut totul (profesional, faima și prestigiul celor 2 stele Michelin câștigate) și a pierdut totul datorita drogurilor și aroganței sale, fiind surprins în momentul în care aspiră la o a doua șansă, din toate punctele de vedere, aceasta traducându-se și prin o a treia stea Michelin (o stea rezervată întradevăr numai celor « aleși »).
Am citit tot ce era de citit (filmul are o istorie destul de lungă, presărată cu suișuri și coborâșuri, numindu-se de-a lungul timpului ‘Chef’, ‘Adam Jones’, ca în final să rămână ‘Burnt ‘, iar Bradley Cooper a avut la dispoziție doar 1 lună pentru a se pregăti pentru acest rol, rol pe care l-a așteptat și dorit, așa cum declară actorul), am văzut toate teasing-urile și trailer-ele oferite, cam cu zgârgenie, de producători, iar săptămâna aceasta, săptămâna dinaintea premierei oficiale a filmului (notați data de 23 octombrie pentru că trebuie să mergeți la cinema să îl vedeți), am avut ocazia unică de a descoperi și una dintre rețetele din film.
Rețeta pe care am descoperit-o în cadrul atelierului susținut de Société Gourmet, la invitația Forum Film, se numește Quail Carrot Summer Savory (în traducere prepeliță cu piure de morcovi) și a fost concepută de chef Marcus Wareing (deținător a 2 stele Michelin), chef consultant pentru filmul Burnt / Super Chef.
Chiar dacă Marcus Wareing s-a ocupat de toate detaliile legate de preparatele prezentate în filmul Burnt / Super Chef, Bradley Cooper le-a finalizat în fața camerelor: “There’s no cooking double for Adam Jones. Everything in the movie I’m actually doing. The stakes were high, every day I felt the pressure of having to deliver”, declara la un moment dat Bradley.
Iar noi am cam experimentat același lucru, alături de chef Daniel Wendorf de la Société Gourmet, el fiind autorul și artizanul, în foarte mare măsură, preparatelor care la final au poposit pe farfuriile noastre (în imagine, plating-ul de care am fost responsabilă).
Pentru cei / cele cu talent și pasionați(te) de gătit, iată mai jos și rețeta Quail Carrot Summer Savory by chef Marcus Wareing for Burnt – ingrediente pentru 2 persoane, în ordinea realizării elementelor farfuriei:
Ingrediente pâine cu porumb: 100 g făină; 70 g mălai; sare; 5 g praf de copt; 15 g zahăr pudră; 15 g zahăr brun; 120 ml lapte, cu ¼ lămâie stoarsă și lăsat să stea timp de 5 minute; 1 ou; 25 g unt nesărat, topit; 60 g porumb
Preparare pâine: Preîncălziți cuptorul la 170° C. Se amestecă toate ingredientele, cu excepția porumbului dulce pe care îl puneți la final în compoziție. Turnați totul într-o tavă unsă cu ulei și lăsați la copt 15-20 de minute. Se lasă apoi la răcit și la final se rupe în bucăți. Înainte de a o servi, se trage 1-2 minute la tigaie, cât să se încălzească și să se rumenească.
Ingrediente pentru piureul de morcovi: 200 g morcovi tăiați cuburi; 500 ml suc de morcovi; ½ linguriță de sare de masă; 2 stele de anason; 25 ml ulei de măsline extra virgin; 5 g gumă xantan
Preparare piure: se pun toate ingredientele, cu excepția uleiului de măsline, într-o cratiță, la fiert, până când morcovii devin fragezi. La final, se înlătură anasonul, se scot morcovii și se reduce lichidul la jumătate într-o tigaie. Morcovii se amestecă în blender cu ulei de măsline până se obține o compoziție cremoasă. Pentru a o lega și mai bine, se adaugă gumă xantan și se omogenizează din nou.
Ingrediente pentru marinat prepelița: ulei de măsline virgin 150ml; ¼ linguriță semințe de fenicul prăjite; ¼ linguriță semințe de chimen, prajite.
Semințele de fenicul pisate și chimen se amestecă împreună cu uleiul. Se lasă să infuzeze timp de o oră, după care se strecoară printr-o sită fină.
Ingrediente pentru vinegreta de morcovi: 300 ml suc de morcov, redus la 50 ml; 20 ml ulei de măsline extra virgin; 10 ml oțet Chardonnay.
Se amestecă toate ingredientele și se bate bine compoziția înainte de utilizare. Se va folosi la final, pentru a asezona 2 morcovi tăiați în 4 pe lungime ce vor servi de decor.
Ingrediente sos pentru prepeliță: 2 carcase de prepeliță, tocate; 2 linguri ulei vegetal; ½ linguriță de sare de masă; ½ morcov, curățat și tăiat în 4; ½ țelină tăiată în 4; 1 ceapă mică, curățată și tăiată în 4; 1 cățel de usturoi; 4 crenguțe de cimbru; 1 frunză de dafin; 100 ml vin alb; 25 ml Madeira; 400 ml supă de pui.
Preparare sos pentru prepeliță: se încălzește uleiul vegetal într-o tigaie. Apoi, la cald, se adaugă oasele de prepeliță și se rumenesc bine. Scoateți oasele, iar în aceeași tigaie puneți morcovii, țelina, usturoiul și ceapa și fierbeți până devin aurii. Adăugați vinul și Madeira și fierbeți până când totul seamănă cu un sirop. Adaugați oasele, sarea, usturoiul și ierburile și fierbeți timp de 45 de minute, luând de deasupra grăsimea adunată. La final treceți totul printr-o sită fină.
Ingrediente vinegretă prepeliță: 200 ml sos de prepeliță, redus la 100 ml; 100 ml ulei de măsline virgin; 15 ml oțet sherry.
Se amestecă toate ingredientele și se bate bine compoziția înainte de utilizare.
Ingrediente pentru chips piele de pui: 50 g piele de pui, răzuită complet de grăsime; ½ linguriță de sare de masă
Preparare chips crocant de pui: preîncălziți cuptorului la 180˚ C. Pielea răzuită complet de grăsime se așează pe o coală de pergament și se acoperă cu o altă coală. Presați între două tăvi și lăsați la copt timp de 6-8 minute până când devin aurii și crocante. Se scot din cuptor și se lasă la răcit.
Preparare carne de prepeliță: se rumenesc bucățile de prepeliță desosate într-o tigaie cu ulei. Se taie apoi pe jumătate, se condimentează și se bagă la cuptor, la 180˚ C, pentru 4 minute. Se lasă apoi 10 minute și se realizează plating-ul final (pe care am să încerc să vi-l explic): se pune piureul inițial (3 picături care se vor întinde cu o lingură, prin presare), apoi bucățile de prepelită, vinegreta de prepeliță, deasupra fâșiile de morcovi din vinegretă, se adaugă și o lingură de vinegretă de morcovi, o bucată de pâine cu porumb, în care se înfige un chips crocant de pui (pentru a nu se înmuia de la sos) și cam atât…
Nu pot decât să vă doresc poftă bună, în cazul în care vă aventurați să pregătiți un astfel de preparat sofisticat, și vizionare plăcută, pentru că sunt convinsă că v-am trezit curiozitatea de a vedea Burnt / Super Chef la cinema săptămâna viitoare.
Urmărește LaChicBoutique.ro pe Facebook, Instagram, Twitter, Google + și Pinterest!
Citește și alte recomandări de film:
Internul: când Robert De Niro o întâlnește pe Anne Hathaway
Recomandare film: o nouă Misiune Imposibilă pentru Tom Cruise
10 motive pentru care aș revedea filmul Pixels
The Man from U.N.C.L.E. – filmul cu cele mai frumoase și scumpe haine și mașini din 2015
Un film impresionant: Southpaw
Recomandare film: Elysium
Seriale de urmarit
Never lose FOCUS
The Loft, ce se intampla cand cazi in Ispita
Cronica de film: Mortdecai