Va mai aduceti aminte de sloganul pe care puteai sa-l vezi in alimentara inainte de 1989? Atunci era greu sa ai o masa fara peste, nu de alta, dar in afara de conserve de peste si niste creveti vietnamezi nu prea gaseai mare lucru pe rafturi.
Printre rezolutiile acestui inceput de an se numara (ca la fiecare inceput de an, de sezon si asa mai departe) sa mananc mai sanatos. Si una dintre directiile in care am inceput sa fac progrese este consumul de peste, inspirata si de programul „Consuma peste traieste sanatos”.
Daca ajungi seara acasa infometata, dar parca nu ai vrea chiar orice pentru a-ti astampara foamea si iarasi sa intrerupi sau sa amani procesul de a manca sanatos, iti recomand un tartar de peste. Se pregateste foarte simplu, este sanatos si atat de delicios.
Iti propun doua retete de tartar, o reteta de tartar de ton a unuia dintre juratii concursului Masterchef, chef Sorin Bontea (dezvaluita la evenimentul de lansare Garnier Olia) si o reteta de tartar de somon a unui finalist Masterchef, Alex Petriceanu, cunoscut sub numele de D’Artagnan (cu care ne-am delectat intr-un live cooking show din cadrul proiectului de „Promovare produse piscicole”, cu scopul de constientizare si promovare a consumului sanatos de peste).
Iata deci retetele celor 2 chefi, ambele sunt delicioase si la fel de usor de realizat.
Tartar de ton, dupa reteta chef-ului Sorin Bontea – ingrediente: file de ton proaspat rosu (120g), icre de somon (10g), sos de soia (20 ml), coriandru proaspat (3 fire), chives (8 fire), ½ ceapa rosie, castravete proaspat (100g), muguri soia (5g), ardei iute (1g), ½ lime, ulei de susan (20ml), ulei de masline (20ml), susan negru (10g), sare, piper.
Se taie tonul in cubulete mici si se amesteca cu ceapa rosie si castravetele taiate marunt, adaugandu-se un sos special facut din sosul de soia, coriandrul, ardeiul iute, uleiul de susan,uleiul de masline si zeama de lime. In final se asezoneaza cu sare si piper si se orneaza cu icre de somon, chives, susan si muguri de soia.
Tartar de somon cu avocado si fructe de padure, dupa o reteta originala chef D’Artagnan – ingrediente: somon (300g), 1 avocado (trebuie ales cu atentie; cel verde se apasa bine in mana astfel incat sa simti ca intra un pic degetele prin coaja aspra), ceapa rosie (100g), 2 fire ceapa verde, lamaie (100g), patrunjel, zmeura, coacaze rosii/negre, ulei masline (25ml), sare si piper.
Somonul se taie cubulete marunte si se amesteca cu avocado taiat marunt, ceapa rosie, ceapa verde, patrunjelul, coaja rasa si zeama de lamaie. La final se adauga zmeura si coacazele, uleiul de masline si se asezoneaza cu sare si piper.
Tartarul de peste se poate servi sub forma de bruschette, cu grisine sau crackers. Este un fel delicios ce poate constitui un aperitiv rafinat sau poate inlocui o cina lejera si sanatoasa.
Daca vrei sa afli mai multe despre proiectul national de „Promovare produse piscicole”, despre efectele benefice ale consumului si peste, dar si retete interesante si simple cu peste, iti recomand pagina Consuma peste.
O idee f.inspirata, se va pune in aplicare. Nu ar fi o idee rea, din cand in cand sa mai postezi asa ceva.
Mi-ar placea, am sa incerc sa postez retete mai des. Sper sa gasesti printre cele deja postate pe blog si altele interesante :)