Acum doi sau trei ani am descoperit delicioasele macarons si de atunci au devenit „gustarea” mea favorita. Nu le-as numi desert pentru ca intr-adevar macarons as manca in orice moment al zilei, inainte sau dupa masa, alaturi de cafea, ceai sau ciocolata calda. Sunt placerea mea vinovata ;-)
Ador in primul rand forma si aspectul lor, perfect rotund, ascunzand la mijloc o crema pe care abia astept sa o descopar. De-a lungul timpului, am gustat nenumarate tipuri, de diverse proveniente si marci, nu mai vorbim de arome (de la cele clasice cu ciocolata, vanilie, cafea, caramel, capsuni sau fistic la unele mai putin obisnuite, cu lamaie si ghimbir, ciocolata si lime, trandafiri, bergamota, anason si lista poate continua), unele mai reusite, altele mai slabe ca gust, preferatele mele ramanand totusi cele cu care a debutat relatia mea de iubire cu macarons – celebrele Ladurée. Trebuie insa sa recunosc ca in Franta, chiar si de la cea mai mica patiserie ascunsa pe o straduta din centrul vechi al orasului Blois, orice macaron pe care l-am gustat a fost delicios, asa ca nu este obligatoriu sa investiti intr-o cutie de macarons Ladurée daca sunteti fani, pentru ca din pacate acestea sunt niste macarons de lux.
La noi, apreciez macarons de la Madame Lucie (ador paleta de culori si varietatea gusturilor), de la patiseriile Paul (evident, frantuzesti) si am gasit unele delicioase in magazinele Mega Image si Auchan (produse local, nu au marca trecuta pe ambalaj) pe care vi le recomand.
Dar sa revenim la macarons de la Ladurée, ca si cand nu erau si asa suficient de tentanti ei in sine, Ladurée a creat in fiecare an editii limitate impreuna cu mari designeri, personalizand ambalajul produselor si decorul boutique-urilor sale: editiile Louboutin si Marni (in 2009), John Galliano (2010), Matthew Williamson (in septembrie 2011 cu ocazia London Fashion Week), Lanvin (in septembrie 2012, pentru aniversarea de 10 ani la Lanvin a designerului Alber Elbaz), ultima colaborare fiind cea cu Reed Krakoff, in prezent, pentru un alt fel de Valentine’s Day, macarons avand o culoare speciala negru metalizat. As zice gastro-chic!
Voua va plac macarons?
Da, la gust. Nu, exclus, celor colorate (oare cu ce sunt asa frumos colorate?). In epoca informatiei, ar trebui a fim mai atenti la culorile ascunse in mancare, sunt marketing curat si in plus, daunator. As promova produsele sanatoase, merele netratate, dar…nu intra in spiritul luxului .
Da, intr-adevar macarons fara coloranti sunt mai sanatosi. Trebuie sa tinem cont insa ca exista si coloranti naturali care dau nuante puternice si frumoase. Si, chiar daca nu toata lumea foloseste astfel de colaranti, putem avea cate o mica placere vinovata din cand in cand…. ;-)