Anul acesta, Food Camp s-a conformat tendințelor: am avut parte de produse bio, de un mic dejun fără gluten și preparate cu ingrediente „locale”.
Diferitele intoleranțe alimentare au devenit un subiect fierbinte, iar pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme, situația nu este deloc veselă sau simplă.
Este motivul pentru care am decis să vă împărtășesc câteva idei pentru un mic dejun fără gluten descoperite în Food Camp. Sincer, preparatele au ieșit atât de bine încât am primit felicitări din partea tuturor, iar platourile s-au golit rapid.
Și ca să fiu complet cinstită, meritul nu a fost numai al celor care au pregătit micul dejun (am avut cea mai tare echipă – Andreea și Mihaela), ci și al ingredientelor. Așa că voi începe cu ele.
Cum am descoperit K-free
Cu ocazia Food Camp am descoperit câteva din mărcile Kaufland și recunosc că am fost extrem de surprisă. Deși merg cel puțin de 2 ori pe lună la cumpărături într-un magazin Kaufland, nu remarcasem până acum gama de produse K-free (nici K-Take it Veggie sau K-To go și încă multe altele super intersante).
Dar să rămânem la gama K-free. Este vorba despre produse care nu conțin gluten sau lactoză, dar care oferă totuși un gust bun, similar produselor normale. Gama de produse este foarte variată atât fără gluten, cât și fără lactoză, iar prețul convenabil. Pentru că și acesta este un aspect și argument foarte important, mai ales pentru cei care suferă de intoleranțe alimentare.
Cum arată un mic dejun fără gluten
Noi am pregătit un mic dejun destul de copios, pentru 15 persoane (înfometate). Dar aici vă las cantitățile pentru 4-5 persoane. Dacă este nevoie să mai reduceți, vă descurcați în continuare, sunt sigură!
Pâine fără gluten
Ingrediente:
1 mix de făină pentru pâine fără gluten K-free
350ml lapte 1,5% K-free
25g drojdie proaspătă (sau 1 plic și 1/2 drojdie uscată)
1 linguriță sare
1 linguriță oțet
1 lingură zahăr
50ml ulei de măsline
2 ouă
Mod de preparare:
Se bat ouăle cu oțetul și cu laptele călduț. Se amestecă toate ingredientele uscate, inclusiv drojdia, iar apoi, cu o lingură din lemn, se incorporează amestecul lichid. Se amestecă până la obținerea unui aluat lipicios.
Se adaugă uleiul de măsline și se formează o bilă de aluat. Dacă aluatul este prea lipicios, se mai adaugă puțină făină.
Se pune în tavă și se acoperă cu un prosop umed, lasându-se la crescut timp de 35 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Se coace la cuptor timp de aproximativ 35-40 de minute. Verificați că este făcută cu un pai subțire sau o scobitoare.
Tartine sărate
Ingrediente:
5 felii din pâinea fără gluten (pregătită cu o seară înainte)
1 cutie de smântână fără lactoză K-free
1kg ciuperci
3 căței de usturoi
1 lămâie mică
ulei de măsline
sare
cimbru uscat
pătrunjel pentru ornat
Mod de preparare:
Se bate frișca cu puțină sare. Ciupercile se taie și se călesc în ulei de măsline, la foc mare, până se rumenesc, apoi se adaugă usturoiul zdrobit, sare, piper, cimbru uscat și coaja de lămâie. Se lasă să se răcească.
Pâinea se prăjește ușor în tigaie cu puțin ulei de măsline, până devine crocantă. Pe acestea se așează un strat de frișcă sărată și un strat de ciuperci. Poți adăuga chiar și câte o felie de prosciutto.
La final, se presară extra coajă de lămâie – dacă mai ai la îndemână, precum și pătrunjel proaspăt tocat.
Tartine dulci
Ingrediente:
5 felii din pâinea fără gluten (pregătită cu o seară înainte)
Pastă de alune fără lactoză K-free
3 piersici
frunze de mentă
fulgi de migdale
Mod de preparare:
Feliile de pâine se ung cu crema de alune, peste care se adaugă felii de piersică, fulgi de migdale și mentă proaspătă.
Breakfast eggplant
Ingrediente:
4 vinete mici
8 ouă
1 și 1/2 conserve de năut
2 cepe
4 căței de usturoi
1 lămâie
1 legătură de pătrunjel
100ml ulei de măsline
1 iaurt grecesc
Mod de preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Se taie vinetele longitudinal și interiorul se crestează în X. Se aliniază în tava tapetată cu hârtie de copt, cu partea crestată în sus și se presară sare și ulei de măsline. Se lasă la cuptor 30-40 de minute, până devin aurii și miezul moale. După ce se scot de la cuptor, li se curăță miezul într-un bol, fără a rupe coaja.
Între timp, se călește ceapa tăiată mărunt în ulei de măsline, se adaugă peste usturoiul zdrobit și năutul bine scurs. Se asezonează cu sare și piper, iar apoi se adaugă pulpa de vinete, sucul de lămâie și pătrunjelul tocat.
Cu acest mixt se umple fiecare jumătate de vânătă, iar deasupra se adaugă și un ou (ar fi mai ușor dacă ați lăsa un mic spațiu pentru acesta). Se pun apoi din nou în cuptor, la 180 de grade, pentru 6-8 minute (sau până când se întărește albușul).
Vinetele se ornează cu puțin pătrunjel tocat și se servesc cu un sos de iaurt asezonat cu mentă și sare. Dacă aveți la îndemână, ar merge adăugate peste vinete și câteva boabe semințe de rodie sau brânză feta rasă.