Idei pentru un mic dejun fără gluten

mic dejun fără gluten

Anul acesta, Food Camp s-a conformat tendințelor: am avut parte de produse bio, de un mic dejun fără gluten și preparate cu ingrediente „locale”.

Diferitele intoleranțe alimentare au devenit un subiect fierbinte, iar pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme, situația nu este deloc veselă sau simplă.

Este motivul pentru care am decis să vă împărtășesc câteva idei pentru un mic dejun fără gluten descoperite în Food Camp. Sincer, preparatele au ieșit atât de bine încât am primit felicitări din partea tuturor, iar platourile s-au golit rapid.

mic dejun fără gluten

Și ca să fiu complet cinstită, meritul nu a fost numai al celor care au pregătit micul dejun (am avut cea mai tare echipă – Andreea și Mihaela), ci și al ingredientelor. Așa că voi începe cu ele.

Cum am descoperit K-free

Cu ocazia Food Camp am descoperit câteva din mărcile Kaufland și recunosc că am fost extrem de surprisă. Deși merg cel puțin de 2 ori pe lună la cumpărături într-un magazin Kaufland, nu remarcasem până acum gama de produse K-free (nici K-Take it Veggie sau K-To go și încă multe altele super intersante).

Dar să rămânem la gama K-free. Este vorba despre produse care nu conțin gluten sau lactoză, dar care oferă totuși un gust bun, similar produselor normale. Gama de produse este foarte variată atât fără gluten, cât și fără lactoză, iar prețul convenabil. Pentru că și acesta este un aspect și argument foarte important, mai ales pentru cei care suferă de intoleranțe alimentare.

Cum arată un mic dejun fără gluten

Noi am pregătit un mic dejun destul de copios, pentru 15 persoane (înfometate). Dar aici vă las cantitățile pentru 4-5 persoane. Dacă este nevoie să mai reduceți, vă descurcați în continuare, sunt sigură!

Pâine fără gluten

Ingrediente:

1 mix de făină pentru pâine fără gluten K-free

350ml lapte 1,5% K-free

25g drojdie proaspătă (sau 1 plic și 1/2 drojdie uscată)

1 linguriță sare

1 linguriță oțet

1 lingură zahăr

50ml ulei de măsline

2 ouă

Mod de preparare:

Se bat ouăle cu oțetul și cu laptele călduț. Se amestecă toate ingredientele uscate, inclusiv drojdia, iar apoi, cu o lingură din lemn, se incorporează amestecul lichid. Se amestecă până la obținerea unui aluat lipicios.

Se adaugă uleiul de măsline și se formează o bilă de aluat. Dacă aluatul este prea lipicios, se mai adaugă puțină făină.

Se pune în tavă și se acoperă cu un prosop umed, lasându-se la crescut timp de 35 de minute.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Se coace la cuptor timp de aproximativ 35-40 de minute. Verificați că este făcută cu un pai subțire sau o scobitoare.

mic dejun fără gluten

 

Tartine sărate

Ingrediente:

5 felii din pâinea fără gluten (pregătită cu o seară înainte)

1 cutie de smântână fără lactoză K-free

1kg ciuperci

3 căței de usturoi

1 lămâie mică

ulei de măsline

sare

cimbru uscat

pătrunjel pentru ornat

Mod de preparare:

Se bate frișca cu puțină sare. Ciupercile se taie și se călesc în ulei de măsline, la foc mare, până se rumenesc, apoi se adaugă usturoiul zdrobit, sare, piper, cimbru uscat și coaja de lămâie. Se lasă să se răcească.

Pâinea se prăjește ușor în tigaie cu puțin ulei de măsline, până devine crocantă. Pe acestea se așează un strat de frișcă sărată și un strat de ciuperci. Poți adăuga chiar și câte o felie de prosciutto.

La final, se presară extra coajă de lămâie – dacă mai ai la îndemână, precum și pătrunjel proaspăt tocat.

mic dejun fără gluten

Tartine dulci

Ingrediente:

5 felii din pâinea fără gluten (pregătită cu o seară înainte)

Pastă de alune fără lactoză K-free

3 piersici

frunze de mentă

fulgi de migdale

Mod de preparare:

Feliile de pâine se ung cu crema de alune, peste care se adaugă felii de piersică, fulgi de migdale și mentă proaspătă.

mic dejun fără gluten

Breakfast eggplant

Ingrediente:

4 vinete mici

8 ouă

1 și 1/2 conserve de năut

2 cepe

4 căței de usturoi

1 lămâie

1 legătură de pătrunjel

100ml ulei de măsline

1 iaurt grecesc

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Se taie vinetele longitudinal și interiorul se crestează în X. Se aliniază în tava tapetată cu hârtie de copt, cu partea crestată în sus și se presară sare și ulei de măsline. Se lasă la cuptor 30-40 de minute, până devin aurii și miezul moale. După ce se scot de la cuptor, li se curăță miezul într-un bol, fără a rupe coaja. 

Între timp, se călește ceapa tăiată mărunt în ulei de măsline, se adaugă peste usturoiul zdrobit și năutul bine scurs. Se asezonează cu sare și piper, iar apoi se adaugă pulpa de vinete, sucul de lămâie și pătrunjelul tocat.

Cu acest mixt se umple fiecare jumătate de vânătă, iar deasupra se adaugă și un ou (ar fi mai ușor dacă ați lăsa un mic spațiu pentru acesta). Se pun apoi din nou în cuptor, la 180 de grade, pentru 6-8 minute (sau până când se întărește albușul).

Vinetele se ornează cu puțin pătrunjel tocat și se servesc cu un sos de iaurt asezonat cu mentă și sare. Dacă aveți la îndemână, ar merge adăugate peste vinete și câteva boabe semințe de rodie sau brânză feta rasă.

mic dejun fără gluten

 

CITEȘTE ȘI: 5 rețete pentru un mic dejun sănătos

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

5 filme pe care să le (re)vezi într-un weekend de toamnă

trucuri de frumusețe
Următor

10 trucuri de frumusețe pentru toamna aceasta