Multi prieteni au fost uimiti acum 3 ani de una dintre achizitiile mele in urma unei vizite la Londra, si anume un set cu 25 dintre cele mai apreciate filme ale lui Hitchcock. Nu le-am inteles mirarea pentru ca am crescut cu filmele lui Hitchcock, cu cele mai light evident pana la o anumita varsta, si il consider unul dintre geniile cinematografiei americane. Acelasi sentiment de confuzie si dezamagire l-am avut si aseara, cand am intrat in sala de cinema in care rula filmul autobiografic „Hitchcock”. Nu de film am fost dezamagita, sa fie clar! Hitchcock este cel mai bun pe care l-am vazut in ultimul an, cu replici si poante inteligente, superb jucat (de Anthony Hopkins si Helen Mirren in rolurile sotilor Hitchcock), cu actiunea frumos construita, intr-un cuvant un film ce trebuie vazut. Dezamagirea mea a fost legata de audienta si interesul fata de film.
Dupa nici doua saptamani de la premiera (filmul a fost lansat pe 1 martie), Hitchcock ruleaza de doar 3 ori pe zi, in cea mai mica sala din Cinema City Cotroceni. Si nu este tot, in sala erau intr-o seara de marti friguroasa doar 8 persoane, intr-o sala din cinematograful care este mereu plin.
Este mare pacat, eu va recomand sa va grabiti sa il vedeti pentru ca nu veti regreta.
Actiunea filmului incepe in momentul lansarii, cu mare succes, a filmului „La nord prin nord vest”. Hitchcock cauta o idee geniala pentru urmatorul film si o gaseste in povestea inspirata din fapte reale a cartii „Psycho”. Din pacate, el este singurul care vede potentialul acestei povesti, care il obsedeaza, fiind nevoit sa sustina din mijloace proprii productia acestui film devenit referinta a cinematografiei mondiale de gen.
Filmul reuseste sa surprinda toate fatetele contradictorii ale acestui personaj genial si controversat : obsesiile sale, misoginismul, profesionismul si viziunea unica, tumultul interior, inteligenta, sarcasmul aprig, indrazneala, egocentrismul, Anthony Hopkins construind un Hitchcock atat de real, incat nu poti decat sa il iubesti.
Helen Mirren ii da replica cu mult aplomb, in rolul Almei Hitchcock, sotia care i-a fost mereu alaturi, l-a sustinut atat moral cat si profesional, filmul redand simbioza perfecta dintre cei doi soti pe plan profesional si in studiourile de montaj.
Filmul urmareste realizarea anevoioasa a capodoperei Psycho, dar si relatia cu suisuri si coborasuri dintre cei doi Hitchcock, iar ambele povesti converg spre un final fericit, nu acel happy-end lesinat al comediilor de dragoste, ci un happy end pe deplin meritat de unul dintre cei mai geniali regizori americani.
Va recomand cu toata taria filmul (nu cred ca am insistat astfel la o alta recomandare de film), desi este despre maestrul suspansului si al filmelor noir, Hitchcock mi-a lasat o senzatie placuta de optimism si incantare, pe care doar un film de buna calitate, cu actori buni, ti-o poate crea. Eu cu siguranta il voi revedea, la cinema pentru ca este un film de vizionat pe marele ecran, si sper ca v-am trezit si voua interesul si curiozitatea.
Astept sa-mi spuneti cum v-a placut Hitchcock!