Nu știu voi, dar eu am crescut cu superbele filme de animație ale lui Disney (cu prinți, prințese, zâne și vrăjitoare), iar printre favoritele mele s-a numărat, de la prima vizionare, Frumoasa și Bestia (Beauty and the Beast).
Mi-am dorit încă din copilărie ca aceste basme animate să prindă viață într-un film cu actori și de câțiva ani (mai exact din 2015, odată cu Maleficent, apoi in 2016 cu Cenușăreasa) studiourile Disney mi-au împlinit dorința. Anul acesta a venit rândul unuia dintre cele mai frumoase și iconice filme de animație Disney – Beauty and the Beast.
Am vizionat aseară, în avanpremieră, Frumoasa și Bestia (și nu oricum, ci în format 3D în T Imax) și-am rămas impresionată, aceeași plăcere ca în copilărie când revedeam desenul animat (deși în știam pe dinafară).
Dacă sunteți fane, nu am ce să vă povestesc, filmul Frumoasa și Bestia urmărește îndeaproape desenul animat. Eu vi-l recomand din tot sufletul, este exact povestea minunată pe care o cunoașteți, cu o distribuție de zile mari (Emma Watson, Luke Eavans, Stanley Tucci, Kevin Kline, Ian McKellen, Ewan McGregor, Emma Thompson) și o realizare de excepție.
Există totuși câteva diferențe, filmul depășind puțin ca narativ desenul animat, și despre acestea vreau să vă povestesc, cu marele risc de spoiler. Dacă vrei deci să descoperi Frumoasa și Bestia doar în sala de cinema, oprește-te din citit în acest punct.
Filmul Frumoasa și Bestia este mult mai lung decât versiunea animată. Pregătiți-vă de 2 ore și 9 minute de atmosferă de basm, cântece și culoare (desenul animat Beauty and the Beast avea doar o 1h24.
În film sunt și multe melodii noi, pe lângă cele originale (pe care le vei recunoaște, sunt sigură). Garderobe (interpretată de Audra McDonald) are un solo incredibil chiar in debutul filmului ; Maurice, tatăl Bellei (interpretat de Kevin Kline) are un cântec induioșător în momentul în care lucrează la o dioramă a familiei sale; Bestia interpretează un cântec nou – « Forever More » – în momentul în care o eliberează pe Belle, lăsând-o să plece la tatăl său; « Days in the Sun », un cântec interpretat de tot staff-ul palatului blestemat al bestiei, înainte de culcare și, piesa de rezistență, noua melodie interpretată de Céline Dion – « How Does a Moment Last Forever », pe care o veți auzi de mai multe ori pe parcursul filmului.
Filmul debutează cu momentele ce au precedat transformarea prințului în bestie, îl cunoaștem deci de la început pe prinț, nu ca în desenul animat unde povestea blestemului prințului este ilustrată cu o serie de imagini pe sticlă.
Tot în film, aflăm și de un moment dramatic din viața prințului, care i-a influențat evoluția. Este vorba de pierderea mamei sale.
Maurice este un artist în film (frumoasele sale lucrări sunt peste tot, mai ales portretul iubitei sale soții), nu inventator ca în desenul animat. În consecință, el se rătăcește și nimerește drumul spre palatul bestiei pe drumul de întoarcere din călătoria sa anuală la târg, nu la concursul de invenții.
Și Gaston, personajul negativ, are o poveste în film, fiind un capitan de armată proaspăt întors din război, nu doar un simplu bătăuș de provincie ca în desenul animat.
În film, avem și un personaj nou. Este vorba de Cadenza, interpretat de Stanley Tucci, un muzician transformat în pian, îndrăgostit de Garderobe.
În film, prințul / bestia nu are o vârstă bine determinată. În desenul animat, se menționa că prințul fusese blestemat la 21 de ani, în film nicio precizare de acest fel. Poate și pentru că actorul Dan Stevens, care interpretează personajul Bestia, are 34 de ani.
În film, vrăjitoarea care aruncă blestemul asupra prințului joacă un rol mai important ca în desenul animat, apărând în mai multe momente cheie pe parcursul acțiunii (ea îl salvează pe Maurice într-un anumit moment de exemplu).
În film, aflăm și povestea mamei Bellei, ce s-a întâmplat cu ea și de ce nu este alături de familia sa. (nu vă stric această surpriză) Și toate acestea, datorită unui obiect magic ce nu apare în desenul animat – un atlas vrăjit cu ajutorul căruia Bestia poate călători în timp și spațiu.
Frumoasa și Bestia împărtășesc o pasiune comună pentru Shakespeare. Bestia nu este fan Romeo și Julieta, asemenea Bellei, dar dragostea pentru lectură îi apropie.
Scena balului și a dansului celor 2 personaje rămâne favorita mea și în film și în desenul animat… evident, în principal datorită ținutei Bellei.
Și această ținută iconică a suferit câteva evoluții: cerceii au fost modernizați, un colier delicat a fost adăugat, dar au dispărut și mănușile lungi și elegante.
Și ar mai fi finalul… și acesta cu mici modificări: Belle nu apucă să îi spună Bestiei « te iubesc » înainte ca ultima petală a trandafirului roșu să cadă, astfel că aceasta moare, staff-ul castelului se transformă complet în obiecte fără viață, iar castelul începe să se dărâme. Intervine însă și aici vrăjitoarea și avem parte de finalul fericit din desenul animat.
Eu sper că v-am convins să vedeți Frumoasa și Bestia, sunt sigură că vă va încânta. Filmul rulează în cinema de vineri, 17 martie, și este distribuit în România de Forum Film.
Aștept păreri!