Divan: ocolul culinar al Turciei

Bucătăria turcească se numără printre preferatele mele de câțiva ani. A fost dragoste la prima degustare, aș putea spune, și fiecare incursiune pe tărâmuri turcești a fost însoțită de o experiență culinară excepțională.

Dar pentru că oricât de tare mi-aș dori să descopăr Turcia în fiecare an (și chiar mai frecvent) nu reușesc acest lucru, caut în București locuri în care să mă pot bucura de preparate autentice turcești. Și unul dintre restaurantele care mi-a prilejuit de fiecare dată un veritabil „ocol culinar” al Turciei este Divan.

De la atmosfera autentică, la aroma plăcută a nargilelei și gustul inconfundabil al preparatelor turcești, Divan este locul în care să mergi atunci când îți dorești să călătorești pentru câteva momente, prin intermediul simțurilor, la Istambul, în Cappadocia sau în oricare dintre regiunile de poveste ale Turciei.

Ce îți recomand să încerci la Divan? Totul! Și nu glumesc, toate preparatele din meniu (am avut ocazia până acum să încerc peste 70% din meniu) sunt absolut delicioase. Trebuie să începi cu antreuri – fără număr, dacă ar fi să te iei după mine. 

Așa cum este consemnat și în meniu, „în tradiția turcă, începutul unei mese este foarte important, iar specialitățile mezeler (gustările) cunt cunoscute pentru savoarea și diversitatea lor”. Eu îți recomand Haydari (crema de iaurt cu mentă și ulei de măsline), Cacik (crema de iaurt cu castraveți, usturoi și ulei de măsline), Humus (aici ai mai multe variante din care poți alege, mie îmi place mult cel cu carne – Etli Sicak Humus), Acili Ezme (roșii tocate cu ardei, ceapă, pătrunjel și condimente, atenție însă că este puțin picant), Beyaz Peynir Ezmesi (cremă de brânză picantă), Kizarmis Kabak (cei mai subțiri, și delicioși, dovlecei prăjiți cu cacik) și Kelle Peyniri (o chestie demențială, o combinație de dulce cu sărat perfect balansată, adică brânză de oaie și capră prăjită servită cu caise dulci și un sos ca o miere lichidă).

Haydari

Acili Ezme & Kizarmis Kabak

Beyaz Peynir Ezmesi

Etli Sicak Humus

Kelle Peyniri

Nu îți imagina că la felul principal este mai simplu de ales… este cel puțin la fel de dificil, dacă nu și mai greu pentru că ai numeroase preparate care sună (crede-mă pe cuvânt până în momentul în care le vei face o vizită) la fel de delicios precum sunt: Kebab-uri diferite (carne de vită și oaie diferit preparată – cu vinete, cu roșii, cu usturoi și iaurt, picantă…), Kuzu Pirzola (cotlete de berbecuț la grătar), Sac Tava (vițel marinat copt în tigaie tradițională), Hunkar Begendi (o specialitate din carne de miel servită cu piure de vinete coapte)… și multe altele.

Dacă reușești să ajungi la desert (ultima dată când am fost la Divan eu am „performat” doar în prima parte a meniului), chinul de a te decide te urmărește. Cataiful cald cu brânză sau fistic este pregătit după o rețetă de acum sute de ani, înghețata turcească (kahramanmaraș dondurmasi) cu mastic urmează o rețetă originală, iar baclavalele „te poartă direct pe malurile Bosforului”, așa cum ne povestește meniul. Nu sunt singurele deserturi pe care le poți comanda, dar sunt cele pe care ți le recomand pentru că le-am testat de mai multe ori și sunt minunate.

Künefe (cataif cald cu brânză și fistic)

Încheie un ospăț copios autentic cu o cafea sau ceai turcesc, pentru o experiență completă.

Poftă bună!

 

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Top 6 game noi pentru îngrijirea părului primăvara aceasta

Următor

The weekend and the city: 6 locuri noi de încercat în București