lumina albastră - ochelari pentru calculator

De ce să folosești ochelari pentru calculator

Acești ochelari pentru calculator beneficiază de lentile special tratate pentru a reflecta lumina albastră emisă de dispozitivele electronice. La fel ca în cazul pielii, lumina albastră este extrem de dăunatoare pentru celulele retinei, afectând ochii pe termen lung.

Una dintre marile problemele din ziua de astăzi este timpul îndelungat petrecut în fața monitoarelor. Mai ales după cele 3 luni de carantină și izolare în care dispozitivele electronice ne-au cam fost «cei mai buni prieteni».

Lumina albastră degajată de toate gadget-urile și dispozitivele electronice constituie factorul principal al apariției defectelor vizuale și accelerează îmbătrânirea lor. Consecințele sunt majore și, din păcate, le ignorăm efectele până în momentul în care acestea devin grave și ireversibile.

În prezent, utilizăm o mulțime de dispozitive digitale, atât în viața profesională, cât și în timpul liber… Muncim la calculator, postăm în Social Media de pe telefon și urmărim activitatea prietenilor noștri pe fiecare rețea, urmărim filmele și serialele favorite pe laptop. Și ignorăm că expunerea prelungită la ecranele acestora ne afectează ochii, dacă nu folosim ochelari cu lentile speciale pentru calculator.

Ce sunt ochelarii pentru calculator?

Ochelarii pentru calculator optimizează vederea prin lentilele special tratate pentru a reflecta lumina albastră emisă de dispozitivele electronice. Astfel, aceștia cresc contrastul și perioada pe care o putem petrece în fața acestor dispozitive.

Cum știm că avem nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt: durerile de cap, sensibilitatea la lumină, ochii uscați sau roșii, vederea încețoșată și senzația de mâncărime a ochilor.

Se recomandă în acel moment o vizită la oftalmolog (care de altfel ar trebui să devină o rutină la 6 luni – maxim un an). Acesta va determina exact dacă ai nevoie de ochelari de protectie pentru calculator cu sau fără dioptrii.

Care sunt tipurile de ochelari de protecție pentru calculator?

Ochelarii de protecție pentru calculator pot fi împărțiți în 2 mari categorii: cei cu dioptrii, pentru corectarea unei erori de refracție, și fără dioptrii, doar pentru protecție împotriva luminii albastre.

În general, atunci când vederea devine încețoșată, când ochii sunt uscați sau lăcrimează, când apar dureri oculare și dureri de cap, ochiul are o eroare de refracție necorectat (hipermetropie, astigmatism).

Pentru miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar pentru prezbiopie, poți alege între lentilele bifocale (vederea de aproape și la distanța) sau cele progresive (pentru apropiere, distanță și intermediar).

Dacă simptomele specifice unei erori de refracție necorectate se resimt doar după o perioadă intensă în fața calculatorului, este nevoie doar de ochelari strict de protecție, cu tratamente antireflex.

Tratamente antireflex

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex intensifică claritatea vederii, asigura un contrast optim și previn oboseala oculară prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale.

Sunt recomandate în special persoanelor care petrec mult timp în fața ecranelor LCD și a dispozitivelor digitale (smartphone, tabletă, laptop), peste 2-3 ore pe zi, constant.

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricărui tip de lentila (monofocale, bifocale, progresive) și pot fi combinate și cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

lumina albastră - ochelari calculator

La Laboratorul Express de Optică am descoperit lentilele corectoare Essilor Eyezen, disponibile atât dacă ai prescripție medicală (dioptrii) sau doar iti doresti o pereche de ochelari pentru folosirea zilnica a dispozitivelor cu ecran digital. Acestea incorporează o tehnologie specială, Smart Blue Filter, care reduce semnificativ expunerea la lumina albastra nociva. În plus, aceste lentile beneficiază de o optimizare la nivel vizual în partea de jos pentru a-ți facilita vederea fără a fi necesar să te mai apleci, pentru a citi pe calculator, telefon sau tabletă.

Tot pentru cele care utilizează intens dispozitivele digitale, există și Eye Protect System, care garantează de trei ori mai multă protecție împotriva luminii albastre nocive decât lentilele standard, dar și o absorbție completă a razelor UVA și UVB (pentru cele care poartă ochelarii permanent, nu doar la calculator). În plus, acest sistem nu afectează percepția culorilor.

Un alt sistem care îmbunătățește performanțele lentilelor, funcționând ca un filtru pentru lumina albastră și razele UV este Crizal Prevencia. Datorita acestuia, lentilele devin mai rezistente la zgârieturi și pete (purtătoarele de ochelari știu cât de important este acest lucru), respingând picăturile de apă și particulele de praf (ceea ce este genial, mai ales în contextul în care acum suntem încurajați să lucrăm de acasă, în aer liber, decât în spațiile închise de birouri).

Și-n plus, ochelarii pot fi și foarte cool. Îi poți adapta stilului tău, sezonului și tendințelor sau activităților tale.

Eu te sfătuiesc să programezi neîntârziat o vizită la oftalmolog, acum că acest lucru este posibil. Dacă ești din București, îți recomand Laboratorul Express de Optică cu o experiență de peste 10 ani pe piață și o echipă alcătuită din specialiști. În această perioadă, consultația este gratuită, dar se efectuează doar cu programare la numărul de telefon 0722 545 774.

Mi-a reținut atenția și sistemul lor de achiziție în rate lunare, care poate fi de un real ajutor atunci când ai probleme cu ochii (iar lentilele pot deveni mai costisitoare) și nu numai.

Dacă te grăbești, până pe 30 iunie, Laboratorul Express de Optică are o ofertă speciala la ochelarii pentru calculator: rame Ultem/Titanium & lentile Essilor Crizal Prevencia la 790 lei.

 

CITEȘTE ȘI: 6 lucruri pe care trebuie să le știi despre lentilele de contact

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

păr perfect
Anterior

Consiliere online pentru un păr perfect

fusta plisată cu buline
Următor

Cum porți fusta plisată cu buline vara aceasta