Cronica de film: Jocul codurilor

Aseara am vazut in sfarsit unul dintre cei mai seriosi candidati, dupa parerea mea, la premiul Oscar pentru cel mai bun film – The Imitation Game / Jocul codurilor.

Va recomand din toata inima sa il vedeti si-am sa incerc sa va conving, daca mai aveti vreun dubiu, fara a divulga insa prea mult din firul actiunii filmului. Este mult prea frumos si inteligent construit pentru a va rapi placerea de a-l descoperi scena cu scena.

The Imitation Game / Jocul codurilor este povestea, trista cum altfel, dar adevarata, a matematicianului de geniu Alan Turing, parintele masinariei Turing (cunoscuta astazi, in forma evoluata, sub numele de calculator), unicul instrument capabil sa decripteze faimosul cod Enigma al nazistilor.

Contributia decisiva a lui Turing, si a echipei sale de savanti, la scurtarea cu aproximativ 2 ani a celui de-al 2-lea razboi mondial si salvarea a peste 14 milioane de persoane (conform estimarilor istoricilor), prin decriptarea planurilor de razboi naziste si deturnarea acestora, a ramas necunoscuta publicului peste 50 de ani. In mod paradoxal, unicul gest de « recunostinta » al administratiei britanice fata de Alan Turing a fost un proces si o dureroasa condamnare pentru homosexualitate (pana in 1985, aceasta fiind considerata un delict in Marea Britanie si pedepsita prin detentie), care de altfel au si condus la sfarsitul prematur al savantului, care s-a stins la doar 41 de ani.

The Imitation Game / Jocul codurilor este un film captivant si inteligent construit, care te va emotiona si impresiona, un film despre un om extraordinar, un geniu neinteles asemenea tuturor geniilor, care a salvat si schimbat cursul vietii a milioane de oameni de pretutindeni, fara a pretinde nimic in schimb, poate doar liniste.

Benedict Cumberbatch face un rol exceptional personificandu-l pe Alan Turing, reusind sa transmita acea disperare a omului de geniu ce nu reuseste sa isi comunice emotiile si trairile, sa se faca inteles intr-o lume « normala », torturat de demonii sai interiori.

The Imitation Game / Jocul codurilor este clar un film de vazut, distribuit in Romania de Forum Film, care se va lansa in cinematografe la finalul acestei saptamani, pe 30 ianuarie.

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

SAG Awards 2015

Următor

Noul parfum Yves Saint Laurent Black Opium