Imi plac la nebunie deserturile – prajituri, bomboane, fursecuri, tort, macarons sau cupcakes – si niciodata nu ma pot decide asupra unuia singur, de aceea ador bistro-urile pariziene care ofera posibilitatea de a gusta mai multe in asa numitul “Dessert gourmand” (o combinatie de versiuni mini ale fiecarui desert din meniu). Daca insa trebuie sa ma hotarasc asupra unuia singur, voi merge pe unul dintre clasicele: cheesecake, crème brulee sau moelleux au chocolat.
Dintre toate tipurile de cheesecake pe care le-am gustat, sunt cateva pe care vreau sa le recomand “pasionatilor” asemenea mie de acest desert. Nu este un top, le iau intr-o ordine aleatorie pentru ca este dificil sa le compar. Este vorba de gust, fiecare este delicios intr-un fel propriu.
Pentru un cheesecake mai putin dulce, dar foarte aromat, cu un blat de tarta pufos, usor crocant pe margine, va recomand o vizita la patiseriile Paul, pentru o “tarte au fromage blanc” (si alte prajituri delicioase care va vor tenta cu siguranta).
Cafeneaua Readers e nominalizata in aceasta lista datorita deliciosului “mango cheesecake”, cu blat subtire crocant, crema de branza si deasupra un strat subtire de jeleu de manago, o combinatie minunata de dulce – acrisor.
Pentru un cheesecake mai deosebit la gust va recomand restaurantul – pub – club – terasa Shift (este dificil de incadrat intr-o anumita categorie, mancarea fiind foarte buna, meniul de bauturi foarte variat si distractia in weekend pana in zori) – str. Eremia Grigorescu nr.17. Blatul de biscuiti, crema de branza cu frisca, mascarpone si ricota se imbina armonios cu un gust discret de lamaie, pentru a crea un desert divin.
Daca vreti un cheesecake clasic, pentru acasa, exista optiunea French Bakery. De fapt, aceasta este prima mea optiune daca nu ma tenteaza o iesire in oras, dar mi se face pofta de cheesecake.
Si pentru ca weekend-ul trecut nu m-am mobilizat sa ies dupa niciunul dintre aceste minunate deserturi, am descoperit o reteta de cheesecake, pe care o recomand, fiind foarte simplu de realizat si cu un rezultat minunat (chiar si pentru un Chef de ocazie ca mine). Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250g de biscuti sau pricomigdale, 125g de unt, 250g de crema mascarpone, 500g de frisca lichida, coaja si zeama de la o lamaie, fructe confiate si/sau stafide, 2-3 linguri de zahar pudra.
Modul de preparare este simplu cum am spus: biscutii se sfarama dupa cum preferi blatul (daca ii toci fin, blatul va fi mai putin crocant), amestecandu-i apoi cu untul topit. Aceasta pasta obtinuta se intinde uniform intr-o forma de tort cu pereti mobili si se lasa la frigider. Crema mascarpone se amesteca cu frisca lichida, zaharul, coaja si zeama de lamaie (zeama dupa gust, in functie de zaharul adaugat si de aroma finala dorita), fructele confiate si/sau stafidele. Amestecul obtinut se intinde peste blat si prajitura se lasa in frigider pentru cel putin 2-3 ore.
Abia s-a terminat cheesecake-ul si iata ca mi-este pofta din nou. Voua am reusit sa va trezesc macar curiozitatea sa incercati?
Dilema devine si mai mare cand adaugi bomboanele in lista preferintelor? ce sa alegi, bomboane sau….