Ce târguri de Crăciun am vizitat la Viena

La Viena se organizează anual peste 15 târguri de Crăciun, toate meritând să fie vizitate. Vizitând anul acesta o parte dintre aceste târguri de Crăciun, pot afirma cu tărie că nu li se aplică sintagma „ai văzut unul le-ai văzut pe toate”.

Și asta în primul rând datorită orașului. Viena are atâtea colțuri minunate, încărcate de istorie, legate de artă sau care pur și simplu te atrag prin frumusețea și aerul lor aparte, vienez.

De fiecare dată când am fost la Viena mi-am dorit să nu mai plec și mi-am propus să revin pentru și mai multe zile. Pentru că, deși principalele obiective de vizitat în Viena se află la distanță de „mers pe jos” sau cel mult la câteva stații de metrou unul de celălalt, nu te poți sătura niciodată să zăbovești în acest oraș minunat.

Iar iarna, Viena devine un tărâm absolut magic. Și toate cele 17 târguri de Crăciun contribuie la crearea acestei atmosfere de vis.

În cele 4 zile petrecute anul acesta la Viena am reușit să vizitez 9 târguri de Crăciun. Și nu m-aș mai fi oprit. Pentru că în ciuda faptului că poți găsi oarecum mărfuri similare în toate târgurile de Crăciun, fiecare are o atmosferă și îți dă o stare aparte.

Iată deci 9 târguri de Crăciun din Viena pe care le-am vizitat și vi le recomand cu căldură:

Christkindlmarkt în Rathausplatz

Acesta este probabil, dacă nu cel mai mare, unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din Viena. Și unul dintre cele mai frumoase. Beneficiind de un cadru senzațional oferit de arhitectura spectaculoasă a Primăriei din Viena, târgul de Craciun se desfășoară pe aleile parcului din fața acesteia. Include de asemenea un patinoar, cu o formă foarte specială și care reunește în fiecare an deopotrivă localnici și turiști amatori de puțină distracție în aer liber.

Din zecile de căsuțe de lemn decorate ca în povești cu crengi de brad și luminițe te vor ispiti tot felul de obiecte meșteșugărești fermecate, dar și bunătăți pentru toate gusturile.

Pont: Acesta este poate cel mai bine plasat târg de Crăciun din Viena și poate constitui punctul de plecare dacă vrei să explorezi pe jos mai multe târguri de Crăciun în aceeași. În apropiere (10-15 minute de mers pe jos) se află Altwiener Christkindlmarkt din Piața Freyung, Weihnachtsdorf Maria Theresien Platz, Weihnachtsmarkt am Stephansplatz…

Altwiener Christ­kindl­markt Freyung

La 20 de minute de mers pe jos de Târgul de Crăciun din fața Primăriei, se află unul mult mai mic, dar foarte cochet și cu o atmosferă caldă, primitoare, este vorba despre Altwiener Christkindlmarkt din Piața Freyung. Pe mica scenă din interiorul târgului au loc în fiecare seara diferite momente artistice.

Aici am găsit un stand cu brânzeturi excepționale, dar și câteva standuri cu mici decorațiuni de Crăciun lucrate manual din lemn și sticlă.

Pont: Acesta se află foarte aprope de zona pietonală din centrul vechi al Vienei și poate constitui punctul de plecare pentru o plimbare pe jos, mai ales că există o parcare subterană imensă chiar sub Piața Freyung în care îți poți lăsa mașina.

Weihnachtsmarkt Am Hof

Aflat in imediata vecinătate a Pieței Freyung, în piața Am Hof, se află un alt târg de Crăciun încântător, în care își expun produsele și mulți artiși plastici. De accea, târgul mai este intitulat și „Kunsthandwerksmarkt”. Aici am prins prima ninsoare de anul acesta, ceea ce a făcut ca atmosfera să îmi pară cu adevărat magică.

Weihnachtsmarkt am Stephansplatz

Este unul dintre târgurile cu tradiție din Viena, fiind organizat încă din 1999. Este un târg elegant și nobil, amenajat în jurul iconicei catedrale Sfântul Ștefan din Viena. Particularitatea sa se reflectă în calitatea produselor și a meșteșugarilor prezenți, incluzând doar produse de cea mai bună calitate, realizate în Austria.

Pont: Două linii de metrou au stație în Stephansplatz – U1 și U3 – iar aceasta constituie punctul de pornire perfect pentru a descoperi Viena clasică, în apropiere aflându-se numeroase cafenele tradiționale (inclusiv celebra Cafe Central, frecventată la vremea lor de Freud, Hitler, Trotsky și alte nume celebre).

Weihnachtsdorf Maria Theresien Platz

Este unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din Viena, organizat pe esplanada dintre Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie Naturală (în celebra zona de muzee din Viena – Museumsquartier). Este deopotrivă un târg de Crăciun și unul de Revelion, fiind deschis până pe 6 ianuarie.

Zeci de expozanți te tentează din căsuțele de lemn cu decorațiuni, dulciuri, produse cosmetice naturale (foarte multe pe bază de lavandă am văzut), jucării și nelipsitele băuturi calde de Crăciun: Glühwein (vinul fiert roșu sau alb) și Weihnachtspunsch (punch-uri cu aromă de Crăciun, disponibile și în varianta fără alcool pentru copii).

Weihnachtsmarkt am Spittelberg

Este un târg de Crăciun aparte, fiind amenajat de-a lungul unei străzi pietonale, cu mici alei și intrări, nu într-o piață sau parc ca celelalte. Aflat în imediata apropiere a Museumsquartier, zona are o istorie interesantă, în anii ’80 fiind programată demolarea clădirilor vechi pentru a face loc unor construcții moderne. Din fericire, proiectul a fost abandonat și zona renovată și revigorată, cladirile vechi adăpostind în prezent baruri, restaurante și mici galerii de artă și boutique-uri.

Art Advent at Karlsplatz

Un alt târg care mi-a plăcut foarte mult, destul de mare și cu multe opțiuni de distracție pentru toate vârstele este cel din fața Karlskirche. Din ceea ce am putut observa, este ales de foarte mulți vienezi pentru o ieșire cu prietenii după program, fiind foarte populat seara, chiar dacă unii dintre expozanți începuseră să închidă. Căsuțele cu mâncare și băuturi sunt deschise până mai târziu.

Expozanții sunt aleși pe criterii foarte stricte, organizatorii lăudându-se cu delicatesele exclusiv cu ingrediente bio comercializate în incinta târgului. De asemenea, pentru copii se orgenizează pe durata întregii zile o mulțime de activități.

Pont: Karlsplatz poate fi punctul de pornire pentru o plimbare plăcută prin centrul Vienei, fiind foarte aproape de Operă, dar și de Museumsquartier.

Weihnachtsdorf Schloss Belvedere

Nu întâmplător am lăsat la urmă 2 dintre cele mai spectaculoase târguri de Craciun din Viena. Este vorba în primul rând de cel din cadrul parcului ce împrejmuiește Palatul Belvedere (must see in Vienna în orice anotimp!). În atmosfera barocă și elegantă a palatului am admirat căsuțele frumos decorate și toate produsele lucrate manual cu multă migală de artizanii austrieci, și m-am delectat cu un vin fiert aromat.

Weihnachtsmarkt Schloß Schönbrunn

Parcul Palatului Schönbrunn este unul dintre cele mai frumoase din Viena. Iar târgul de Crăciun din fața palatului este unul dintre cele mai mari din Viena, fiind deschis până pe 5 ianuarie. Varietatea de produse pe care le găsești aici este extrem de mare, de aceea este și foarte popular și aglomerat, mai ales seara, când propune și diferite momente artistice.

Cănile de Crăciun

Pe lângă multitudinea de minuni ce așteaptă să fie descoperite în cadrul fiecăruia dintre târgurile de Crăciun din Viena, există o tradiție a cănilor de Crăciun de care am aflat și eu de curând.

Fiecare târg de Crăciun propune propriul model și design de cană în care sunt servite toate băuturile din cadrul târgului. În momentul în care achiziționezi o băutură (vin fiert, punch, ceai…) lași și o garanție pentru această cană, pe care o poți recupera la returnarea cănii de la orice stand de băuturi, nu neapărat cel de unde ai achiziționat cana, sau o poți păstra ca suvenir.

Iată doar câteva dintre modelele de căni de Crăciun vieneze de anul acesta…

Christkindlmarkt în Rathausplatz

Altwiener Christkindlmarkt Freyung

Weihnachtsmarkt Am Hof

Weihnachtsmarkt am Stephansplatz

Weihnachtsdorf Maria Theresien Platz

Weihnachtsmarkt am Spittelberg

Weihnachtsdorf Schloss Belvedere

Weihnachtsmarkt Schloß Schönbrunn

Voi ce cumpărați de obicei de la târgurile de Crăciun?

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Winter Menu Häagen-Dazs

Următor

Sense: party outfits