Big Eyes sau Cine este Margaret Keane

Anul acesta, lupta pentru Golden Globes s-a dat intre povesti reale transpuse extraordinar pe pelicula. Saptamana aceasta a avut premiera in cinematografe «Big eyes», povestea artistei americane Margaret Keane spusa de Tim Burton, un film pe care vi-l recomand, cu Amy Adams (Golden Globe pentru acest rol) si Christoph Waltz (nominalizat la Golden Globes pentru rol).

Nu este un film clasic al lui Tim Burton, lipsesc Johnny Deep, Helena Bonham Carter si atmosfera de Halloween specifica creatiilor sale. In schimb, este o poveste adevarata, ecranizare a unei povesti incredibile, care pentru unii nu pare elucidata nici astazi.

Va povestesc in cateva cuvinte cine este Margaret Keane, urmand a o descoperi in cinema, in Big Eyes: Ferestrele sufletului in interpretarea actritei Amy Adams.

Margaret D. H. Keane este autoarea faimoaselor picturi «cu ochii mari», pentru care insa si-a asumat creditul timp de ani de zile (in anii ‘50-‘60) al doilea sot al sau, Walter Keane (in Big Eyes interpretat de Christoph Waltz).

O buna perioada de timp, Margaret nu a fost foarte afectata de acest aranjament, ea realizand personajele cu ochii mari si sotul sau intervenind doar, uneori, cu cateva retusuri ale fundalului. In ciuda faptului ca aceasta i-a dezvaluit tehnica sa, Walter nu a fost insa niciodata capabil sa recreeze celebrele personaje.

Time magazine a dezvaluit la un moment dat faptul ca Margaret era fortata de sotul sau picteze 16 ore pe zi, prizoniera in propria casa si controlata in permanenta, pentru a-i consolida lui Walter imperiul profitabil construit pe munca ei.

Margaret Keane a ezitat multa vreme sa spuna adevarul, facand-o la un moment dat in 1970, la indemnul celui de-al treilea sot – Dan McGuire – in cadrul unui interviu pentru un post de radio din Honolulu, pentru ca se temea foarte tare de Walter, devenit extrem de influent si cunoscut chiar si in cercuri mafiote, care de altfel o si amenintase cu moartea de cateva ori.

Walter Keane a negat vehement afirmatiile fostei sotii, dar nu a acceptat niciodata provocarea unei intreceri fata in fata pentru realizarea unui personaj cu ochii mari. Nici macar la solicitarea judecatorului nu a vrut sa deseneze, pretextand o durere de umar, in urma acestui proces Margaret castigand – doar teoretic din pacate pentru ca Walter tocase toata averea obtinuta – 4 milioane de dolari.

In prezent, Margaret Keane detine o galerie de arta in New York, continuand sa creeze personajele cu ochi mari, desi exista si voci care sustin ca Walter era autorul celebrelor lucrari. Pelicula Big Eyes a mai convins insa, afirma artista, din sceptici.

Eu va recomand Big Eyes saptamana aceasta in cinema. Filmul este distribuit in Romania de Forum Film.

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Sweet Valentine la Dog Studio

Următor

Road Grand Pink: primul concurs de ciclism feminin din Romania