Intotdeauna caut povestea din spatele oricarui lucru, imi plac misterele si secretele dezvaluite, miturile si legendele. Imi place sa imi imaginez ca fiecare ceasca de cafea savurata (si nu sunt foarte multe pentru ca organismul meu nu prea agreaza cafeina, asa ca nu o beau decat de pofta din cand in cand) este o istorie, o calatorie de la origini, din locuri exotice ca Brazilia sau Madagascar, pana acolo in fata mea, in lichidul negru si aromat. Nescafe mi-a dezvaluit si daruit o particica din aceasta poveste, obtinerea cafelei solubile, pe care vreau sa o impartasesc si cu voi.
Am descoperit in primul rand ca aceasta cafea solubila este o cafea 100% naturala, sincer nu ma asteptam – nu ca m-as fi gandit sau as fi incercat sa imi explic acest proces, doar ca din instinct respingeam ideea de cafea solubila, asociand-o la un nivel subconstient cu un produs artificial.
Recreand la scara redusa si sintetic procesul de productie al cafelei solubile, Nescafe a reusit sa ne demonstreze live ca toti pasii esentiali ai acestuia sunt absolut naturali: de la culegerea manuala a cireselor de cafea (fructele arborelui de cafea), trecand prin uscare si decorticare, prajirea la temperatura optima tipului de cafea dorit (prajire usoara pentru o aroma blanda, medie pentru o aroma bogata si bine definita si prajire puternica pentru o aroma tare), macinare si in final, unica etapa diferita fata de obtinerea cafelei macinate, extractia apei din pulberea de cafea. Aceasta ultima etapa a fost de altfel si cea mai spectaculoasa pentru ca in experimentul relizat de Nescafe la scara micro era constituita din 2 procese – unul de vidare si unul de criogenare pentru a obtine granulele de cafea solubila.
Uimitor, sincer! Si ce este si mai important este ca acum pot bea cafeaua solubila fara a ma intreba cand si in ce mod voi resimti efectele componentelor artificiale. La cat de mica este cantitatea de cafea pe care o consum si timpul limitat de care dispun parca in permanenta, m-am convins de fiecare data ca nu imi va face rau o cana de cafea solubila oricat de nenaturala ar fi, dar parca nu o savuram cu aceeasi placere. Acum am rezolvat si cu acest obstacol mental si in plus, am aflat ca si cantitatea de cafeina continuta de o cana de cafea solubila este inferioara uneia de cafea macinata (60 de mg la 150 de ml in cazul cafelei solubile si 80 de mg la 150 de ml de cafea macinata).
Voi ce fel de cafea beti si cam in ce cantitate? Trebuie insa sa va previn ca am fost informata: cafeaua nu creaza dependenta, nu este un viciu, nu cauzeaza probleme digestive si nici deshidratarea, nu provoaca nervozitate si nici insomnii, evident daca este consumata in cantitati moderate (cantitatea maxima de cafeina indicata este de 300 de mg pe zi, dar atentie, cafeaua nu este unica sursa de cafeina), adaptate ritmului si organismului fiecaruia.