Iată că experiențele mele din scurta vacanță la Viena s-au transformat într-un mic serial. Astăzi, alte 5 lucruri pe care să le faci la Viena – experințe culturale și culinare :
1) Încearcă un Melange într-o cafenea tipic vieneză. La Viena nu poți comanda simplu « o cafea », trebuie să specifici exact tipul de cafea pe care ti-l dorești, iar oferta este variată.
Trebuie categoric să încerci Melange – regina cafelelor în Austria – o combinație cu spumă de lapte, similară unui cappuccino italian, care se bea în cafenelele vieneze în orice moment al zilei.
Ponturi: Alte tipuri de cafea ce pot fi comandate la Viena: Kleiner Brauner șiGroßer Brauner (cafea cu puțin lapte, dar nu la filtru), Milchkaffee (Café latte, foarte populară), Einspänner (cafea neagră, tare, servită în pahar înalt, cu un strop de frișcă deasupra), Fiaker (un mix mai special de cafea cu un shot de rom austriac, cu frișcă deasupra), Schwarzer (sau Mokka, o cafea neagră tare care se bea cu mult zahăr), Kurzer (Espresso), Türkischer (cafea turcească), Cappuccino (atenție, de multe orieste vorba de cel vienez, cu frișcă nu cu spumă de lapte).
5 cafenele din Viena în care trebuie să ajungi : Café Landtmann (o cafenea exclusivistă – și cu toate acestea pet friendly, aflată în apropierea Primăriei și imediata vecinătate a Burgtheater, frecventată la vremea sa de Freud); Café Schwarzenberg (o cafenea opulentă cu un meniu bogat și atrăgător de produse de patiserie și prăjituri); Café Central (una dintre cele mai celebre cafenele din Viena, fondată în 1876, aflată chiar în centrul istoric al orașului, un loc care se pare că îi încânta pe vremea lor pe Hitler și Trotsky); Café Diglas (una dintre cele mai vechi cafenele – restaurant din Viena, aflată în apropiere de Stephansdom / Catedrala Sfântul Ștefan, care își întâmpină clienții din 1875 cu cele mai delicioase delicatese austriece – trebuie încercat ștrudelul cu mere și sos cald de vanilie); Sacher Café.
2) Savurează un Sacher-Torte original. Cine nu a auzit de celebra prăjitură cu ciocolată Sacher? La Viena, trebuie să încerci un Sacher-Torte în locul în care acesta a luat naștere. Rețeta rămâne secretă, dar în cafeneaua Hotelului Sacher este pregătită exact după rețeta originală. Sacher Café este o locație rafinată, ce oferă o priveliște excepțională asupra Operei Vieneze.
Pont: Ar fi indicat să vizitezi Sacher Café în timpul zilei, fiind destul de aglomerată seara.
3) Petrece o seară la Palat. Nu poți poposi în capitala Austriei fară a vizita (măcar o bucățică din) Palatul Schonbrunn. Pentru o experiență de neuitat, îți recomand o seară de concert la Palat – te vei bucura de muzica lui Mozart și Strauss, in interpretarea Orchestrei Palatului Schonbrunn.
Pont: Îți poți achiziționa biletul de concert la Palatul Schonbrunn pe Viator.
4) Mergi la Opera din Viena. Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper) este una din cele mai importante case de operă și companii de operă din lume, înființată la mijlocul secolului al XIX-lea. Sunt spectacole în fiecare seară, iar dacă ești pasionat de acest gen muzical, este o experiență pe care trebuie să o bifezi.
Pont: Poți rezerva bilete la Opera online sau le poți achiziționa chiar în ziua concertului din fața Operei și din alte câteva puncte istorice din Viena (îi vei recunoaște imediat pe cei care comercializează biletele după costumație).
5) Gustă cel mai bun șnitzel vienez, îl găsești la Figlmueller. Dar nu uita să îți faci rezervare, locurile sunt ocupate în sezonul de vârf, și cu luni înainte.
Citește și: 5 lucruri pe care să le faci la Viena (I)