7 Motive să vizitezi Iordania anul acesta

Când am primit invitația de a vizita Iordania (mulțumesc încă o dată, Prestige Tours), recunosc cu rușine, nu știam foarte multe lucruri despre această țară… Auzisem de Petra și aveam în minte imaginea celebrei Trezorerii (am aflat ulterior denumirea sa), o admiram pe frumoasa Regină Rania a Iordaniei, și cam aici se opreau informațiile mele.

Nu am regretat niciun moment faptul că am acceptat invitația în Iordania. Am descoperit un tărâm pur și simplu fermecat, complet diferit de tot ceea ce am vizitat până acum, sau îmi imaginam să găsesc: o țară cu o moștenire culturală și religioasă extraordinare, cu numeroase opțiuni de divertisment, pentru turiști de toate vârstele și pe toate gusturile, un loc cu oameni deschiși și foarte ospitalieri, și nu în ultimul rând, un loc în care m-am simțit în deplină siguranță (menționez acest lucru pentru că știu că mulți dintre noi au oarecare rețineri când vine vorba de călătorii în acea parte a lumii). 

Iată deci doar 10 motive pentru care îți recomand să vizitezi Iordania anul acesta.

1)  Iordania = Petra.

Una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, este, fără îndoială, cea mai reprezentativă și cunoscută atracție turistică a Iordaniei. Este vorba despre un vast oraș săpat în piatră, cu peste 2000 de ani în urmă, un important nod comercial între China, India, Egipt, Siria, Grecia și Roma, dar și un centru cultural înfloritor. Orașul a fost distrus și îngropat de un cutremur în secolul al patrulea, fiind redescoperit abia în 1812.

Vizita orașului Petra este o experiență extraordinară: drumul prin canionul săpat în piatră, Trezoreria, priveliștile de pe înălțimile stâncoase, atmosfera orașului în sine! Voi reveni cu o poveste amănunțită a experienței de la Petra pentru cei ce intenționează să viziteze Iordania anul acesta. 

Ponturi – Rezervă-ți cel puțin o zi întreagă pentru a vizita Petra (orașul este destul de mare, sunt multe lucruri de văzut și vizitat și îl vei face, în mare parte, dacă nu integral, la pas. De asemenea, recomandarea mea este să vizitezi Petra în cadru organizat, cu un ghid specializat, care să te poată introduce în tainele și colțurile secrete ale acesteia.

Iordania

2) Spa la Marea Moartă.

Marea Moartă este renumită pentru proprietățile curative ale apelor sale. La Marea Moartă s-au pus, de altfel, bazele primului resort de sănătate din antichitate, pentru Regele Irod.

Numeroasele resorturi (moderne) de la Marea Moartă din Iordania propun o gamă largă de proceduri și tratamente, atât de frumusețe, cât și de sănătate. În zilele foarte fierbinți (temperaturile pot depăși 40 de grade încă din lunile aprilie – mai), în care nu puteți profita de efectele benefice ale apelor ultra sărate ale Mării Moarte, vă puteți refugia în minunatele spa-uri.

Ponturi – Îți recomand Movenpick Dead Sea Spa and Resort pentru o imersiune în tradițiile Iordaniei. Resortul se prezintă sub forma unui sat arab tradițional plasat în mijlocul unor grădini luxuriante, aflându-se pe țărmul nordic al Mării Moarte, în cel mai jos punct sub nivelul mării din lume. Dar cel mai tare amănunt ce trebuie menționat (pe lângă cele 8 hectare de grădini si cele 9 restaurante din interior) este legat de spa-ul resortului, ce acoperă o suprafață de 6.000 de mp.

3) Experiențe unice în deșertul Wadi Rum.

„Vast, echoing and God like”, așa descria T. E. Lawrence deșertul Wadi Rum. Wadi Rum este un deșert cu un peisaj spectaculos, un spațiu ce pare suspendat în timp, neatins de om, cu nisip roșiatic și care a fost ales ca platou de filmare pentru numeroase filme celebre (de la Lawrence of Arabia la mai recentul The Martian). Poți admira fantasticul decor natural într-o plimbare pe cămilă sau în viteză, în bena unei mașini de teren.

Ponturi – Apusul și răsăritul capătă noi dimensiuni în deșertul Wadi Rum, iar Sun City Camp mi se pare locul ideal din care să le admiri – complexul propune cazare în diferite tipuri de corturi (de la cele tradiționale ale beduinilor la unicele „Martian Domes”), toate beneficiind de cele mai moderne echipări (printre care aer condițional și Wi-Fi).

Excursia în deșertul Wadi Rum este inclusă în pachetele turistice propuse de Prestige Tours.

Iordania

4) Decorul natural al unor filme celebre.

Pentru un cinefil înrăit, o vacanță în Iordania este ocazia unică de a descoperi locuri pe care le-au văzut în filme antologice precum Lawrence of Arabia (1962), Indiana Jones and The Last Crusade (1989), The mummy returns (2001), Hurt Locker (2007), Transformers: Revenge of the Fallen (2008), Prometheus (2011), Zero Dark Thirty (2012), The Martian (2015), Rogue 1: A Star Wars story (2017)… și lista poate continua.

Iordania

5) Experiențe culinare deosebite.

Am fost de la începutul vizitei preveniți că o vacanță în Iordania echivalează cu o cură intensivă de îngrășare și gazdele noastre nu au fost prea departe de adevăr. Mâncarea are o semnificație aparte în cultura iordaniană, exprimând importanța generozității și hospitalității pentru acest popor.

Mâncarea iordaniană este la fel de variată precum cultura, istoria și peisajul acestui loc, prin poziția sa geografică aflându-se la confluența dintre Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Mediterana. Aperitivele ocupă un loc foarte important indiferent de momentul zilei, mic dejun, dejun sau cină, carnea (de pui sau miel) este foarte fragedă și condimentată specific, iar deserturile absolut delicioase (foietaje însiropate cu miere, mult fistic și diferite creme dulci fenomenale).

Ponturi – În Iordania, trebuie să încerci: FALAFEL, se zice că este cel mai bun din Orientul Mijlociu, MOUTABEL, delicioasa salată de vinete cu iaurt, tahini, usturoi și suc de lămâie, HUMMUS, dimineața, la prânz și seara, LABNEH, un iaurt mai gros cu ierburi aromate sau simplu, GALAYET, o combinație de roșii coapte cu diferite condimente și fâșii de vită (în tabăra din mijlocul deșertului Wadi Rum am gustat un galayet foarte gustos), TABBOULEH, celebra salată aromată de pătrunjel cu roșii, bulgur și usturoi, MUJDARA, un fel de mâncare foarte întâlnit (noi l-am regaăsit la bufetul de la hoteluri pentru cină mai ales), ce reprezintă un mix de orez și linte, asezonat cu chimion, perfect pentru vegetarieni, KOFTA BI TAHINI, un fel ce include o bază de kebab, sos și felii de cartof copt deasupra, MANSAF (considerat felul de mâncare național al Iordaniei) ce conține orez, carne de miel și jameed (un fel de iaurt mai tare, ca o brânză), ZARB, un fel de mâncare preparat printr-o veche metoda a beduinilor, este de departe cel mai spectaculos preparat pe care l-am încercat – este un mix de carne (miel + pui) cu orez, ceapă, morcovi, cartofi, toate pregătite într-o gaură adânc săpată în pamânt, umplută cu cărbuni încinși, prepararea lor durând câteva ore bune, KANAFEH, un desert specific delicios, o combinație neobișnuită de ingrediente și texturi.

6) Plajă la Marea Roșie.

Pentru iubitoarele de mare și soare, Iordania este locul în care poti face plajă continuu de-a lungul anului (plus baie în Marea Roșie). Cine nu își dorește o vacanță de vară în primăvară? Marea Roșie este renumită pentru snorkeling și scufundări, dar stațiunile de aici oferă o gamă largă de posibilități de divertisment, de la sporturi nautice la spa și golf.

Ponturi – Temperatura la suprafața apei din Marea Roșie rămâne relativ constantă de-a lungul anului, 21–25 °C, având temperatura ideală pentru baie inclusiv în lunile „de iarnă” pentru noi. Aqaba propune numeroase variante de cazare, pentru toate gusturile și mai ales buzunarele – noi am fost cazați la Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba, un resort spectaculos, cu acces direct la plajă și mare, pe care vi-l recomand.

De asemenea, în zona Aqaba se dezvoltă un proiect turistic și rezidențial de mare anvergură – Ayla – ce include o serie de insule artificiale și un sistem de lagune, pe care se construiesc în prezent vile și hoteluri, fiind finalizate deja un beach club colorat senzațional și un teren imens de golf.

7) Acces simplu, direct în Iordania.

Către Iordania există un zbor săptămânal Tarom, București – Amman, care durează doar 2 ore și jumătate, din Amman având un acces rapid către cele mai importante obiective turistice, în special către așa numitul „Triunghi de Aur” reprezentat de Petra – Wadi Rum – Aqaba.

Vestea cea bună vine însă de la Prestige Tours (tour operatorul parte din grupul turc Calypso Tour), care din luna martie a acestui an va opera curse charter săptămânale București – Aqaba, precum și sejururi de 7 zile în diferite zone ale Iordaniei, în funcție de preferințele turiștilor, care pot opta pentru un sejur la Marea Moartă, la Marea Roșie, în Aqaba și împrejurimi (noi am descoperit Tala Bay, un loc cu resorturi pe plajă, perfect pentru familii cu copii și nu numai, la numai 20 de minute e Aqaba), Petra și chiar Wadi Rum.

Ponturi: Pentru sejururile achiziționate prin partenerii Prestige Tours, aveți transfer gratuit asigurat între București și Brașov, Pitești, Râmnicu Vâlcea.

Un sejur pentru 2 persoane în Aquaba, de 7 nopți, cu plecare din 9 martie 2018 – sejurul incluzând cazarea în cadrul Mövenpick Resort & Residences Aqaba cu mic dejun inclus, zboruri București – Aqaba – București, excursie Jeep Tour Wadi Rum cu prânz sau cină – începe de la 1272 euro (pentru 2 persoane). Opțional, se organizează excursii la Petra (transfer – 2h cu autocarul), Marea Moartă, Madaba și diferite croaziere.

 

CITEȘTE ȘI: 5 locuri însorite de vizitat iarna

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Beauty essentials: 5 produse descoperite în vacanță pe care le voi păstra

Următor

Beauty news: 3 motive să folosești Elseve Low Shampoo