O scurtă vacanță la unul dintre cele 160 de conace din Covasna este o opțiune perfectă pentru anul acesta. O destinație din România care se bucură de popularitatea pe care o merită doar de câțiva ani.
În Covasna, se află peste 160 de conace și castele care au aparținut în trecut micii nobilimi secuiești. Multe s-au deteriorat fiind admnistrate necorespunzător în timpul regimului comunist, dar au fost readuse la viață de ample lucrări de renovare, după ce au fost restituite proprietarilor de drept în anii 1990.
Bicfalău este satul cu cele mai multe conace din Covasna, fiind populat la începutul secolului al 17-lea în mare parte de familii nobile de secui, călăreți și secui de rând, care luptau ca pedeștri. În schimbul serviciilor de apărare, acestor familii li se acordau terenuri și anumite privilegii.
Conacele din aceasta zonă au fost ridicate în special în secolul al 18-lea și al 19-lea, în stil baroc și clasicist, utilizându-se mai ales piatră și materiale de construcții tradiționale. Porțile din piatră masivă indicau poziția socială privilegiată a proprietarilor acestor conace din Covasna.
Conacul Gaal din Dalnic
Comuna Dalnic este situată într-o vale liniștită din Carpații de Curbură, iar conacul familiei nobile Gaal recent renovat și transformat în casă de oaspeți. Proprietatea se întinde pe o suprafață de 30 de hectare, incluzând dealuri, pajiști și păduri încântătoare.Există 2 clădiri în care vă puteți caza – vechiul conac și hambarul, recent construit, iar printre facilități se numără sauna, jacuzzi, terenul de fotbal și 5 săli de mese.
View this post on Instagram
Conacul Benke
Situat în apropiere de satul Moacșa, Conacul Benke este o combinație de hotel de lux și casă de oaspeți. Centrul Spa de care dispune și serviciile de wellness oferite transformă conacul într-un loc perfect pentru relaxare deplină, în mijlocul naturii.
View this post on Instagram
Castelul Daniel
Clădirea ridicată la începutul secolului al 17-lea în stil clasic și renascentist a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. Este mai mult decât un conac, este un castel transformat în hotel, fiecare camera a acestuia fiind diferită, dar păstrând atmosfera istorică. Elementele din lemn, vechi de peste 100 de ani, se îmbină armonios cu stilul tradițional, într-o concepție modernă. Hotelul Castel Daniel dispune de numeroase facilități, printre care și un centru spa absolut spectaculos.
View this post on Instagram
Zabola Estate
Este unul dintre cele mai cunoscute conace din Covasna, ce recreează perfect atmosfera rurală burgheză de la finalul secolului al 19-lea și începutul secolului 20. Parcul domeniului Mikes se întinde pe o suprafață de peste 50 de hectare, iar grădina englezească din jurul castelului reabilitat ascunde numeroase „minuni”: două lacuri, patru iazuri de pescuit, pavilioane și terase. Exită 3 clădiri în care te poți caza pe teritoriului Complexului Zabola Estate.
View this post on Instagram
Castelul Kalnoky
Restaurarea castelului aflat în Micloșoara a fost finalizată în urmă cu 3 ani, fiind amenajat ca muzeu datorită eforturilor Contelui Tibor Kalnoky. Castelul Kalnoky poate gazdui evenimente culturale sau sociale, inclusiv în aer liber, pe superbul domeniu ce îl înconjoară. Acesta are un farmec, o magie, pe care le regăsești în fiecare detaliu autentic al interioarelor sale, în cadrul feeric oferit de gradinile sale în mijlocul cărora tronează un foișor romantic, precum și în posesorii săi – Contele și Contesa fiind două persoane fermecătoare, gazde modeste, atente, perfecte. Pentru cazare în apropiere, aruncă o privire la Casele de oaspeți ale Contelui Kalnoky din Micloșoara.
View this post on Instagram
Castelul Béldy-Mikes
Castelul Mikes – Beldy se află în localitatea Ozun din judeţul Covasna, fiind unul dintre puţinele edificii de aici care a reuşit să se conserve destul de bine până în zilele noastre. Clădirea încă este utilizată, fiind organizate în interiorul ei diverse recepţii şi petreceri. Castelul a fost construit de familia nobiliară Mikes pe unul dintre terenurile care i-au aparţinut nobilului Beldy Pal, acesta fiind motivul pentru care denumirea sa conţine două nume. Clădirea se remarcă prin veranda care are coloane mici şi arcături. Veranda scoate întreaga arhitectură în evidenţă.
Conacul Zsigmond
Conacul Zsigmond se află pe unul din punctele mai înalte din Bicfalău. Proprietatea este împrejmuită de un gard făcut din piatră, acoperit cu ţiglă şi sprijinit de coloane masive. Poarta făcută din piatră dă impresia unui arc de triumf. Conacul este considerat monument arhitectural și se află în condiţie bună în zilele de azi.