Am susținut dintotdeauna importanța micului dejun pentru sănătate, în general, dar și pentru a avea o zi plină de spor și energie.
Inspirată, din nou, de experiența din #FoodCampSibiu, vă propun 5 idei pentru un mic dejun sănătos, ușor și rapid de preparat, dar mai ales absolut delicioase.
Avocado toast cu ou
Ingrediente:
2 ouă
2 felii de pâine toast
1 avocado mic
1 linguriță de suc de lime
sare de mare și piper negru
pătrunjel
Mod de preparare:
Pregătiți ouăle după preferințe (pot fi poșate, dar și prăjite sau fierte). Curățați și zdrobiți avocado, amestecându-l cu sucul de lime, sare și piper. Întindeți pasta de avocado pe felia de toast, puneți deasupra un ou și asezonați cu pătrunjel tocat.
–––––
Omletă cu verdețuri și roșii prăjite
Ingrediente:
1 lingură de ulei de rapiță
3 roșii înjumătățite
4 ouă mari
pătrunjel tocat și busuioc tocat
rucola și parmezan ras
Mod de preparare:
Încălziți uleiul într-o tigaie mică și prăjiți jumătățile de roșii doar pe partea plană până se rumenesc și se înmoaie. În paralel, pregătiți amestecul pentru omletă – bateți oule împreună cu pătrunjelul și busuiocul tocate. Puneți și amestecul de ouă în tigaie, iar când este gata omleta o puteți orna cu rucola și parmezan ras. Se servește împreunăcu roșiile prăjite.
–––––
Green smoothie cu zmeură
Ingrediente:
160g zmeură
160g baby spinach
1 avocado mic
150 ml iaurt bio
sucul a 2 portocale plus ½ linguriță de coajă de portocală rasă
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele în blender, iar la final se ornează cu un fruct de Physalis și zmeură. Acest smoothie este perfect pentru a începe ziua, oferind o porție generoasă de Calciu, Vitamina C, acid folic și fibre.
–––––
Brioșe cu iaurt, migdale și quinoa
Ingrediente:
1 lingură semințe de in
3 linguri de apă
3 banane
100 g mere (făcute piure)
130 g iaurt bio
70 ml sirop de arțar
160 g făină de ovăz
50 g fulgi quinoa
65 g făină de migdale
35 g de zahăr de cocos (sau zahăr brun)
2 lingurițe de praf de copt
1 lingurita scorțișoara și 1 linguriță de nucșoară
1 păstaie de vanilie
1/4 linguriță de sare
20 g migdale pisate
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pregătiți o tavă pentru brioșe (fie o ungeți cu unt, fie utilizați hârtii speciale pentru brioșe) și lăsați-o deoparte.
Lăsați semințele de in în apă cât pregătiți restul compoziției. Într-un castron, amestecați bananele tăiate mărunt și piureul de mere, iaurtul și siropul, adugând extractul de vanilie (care este opțional) și, la final, semințele de in strecurate. Ingredientele uscate se amestecă într-un bol neparat, iar la final se încorporează în cele umede. Se toarnă compoziția în formele pentru brioșe (3/4 din înălțime pentru că vor crește la cuptor). Pe deasupra, presărați migdalele pisate și fulgii de quinoa. Lăsați 5 minute tava sa respire și apoi băgați la cuptor pentru 20-25 de minute. Verificați cu o scobitoare că sunt făcute. La final, se lasă la răcit și se servesc, de exemplu, cu un pahar de lapte de migdale.
–––––
Smoothie cu avocado și căpșuni
Ingrediente:
1 avocado tăiat în bucăți mici
150g căpșuni înjumătățite
4 linguri iaurt bio cu conținut scăzut de grăsime
200 ml lapte de migdale
suc de lămâie după gust
miere după gust
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele în blender, iar la final se ornează cu un fruct de Physalis. Ați obțiut un mic dejun consistent, gustos, bogat în calciu și cu conținut scăzut de grăsimi.
În Food Camp, noi am beneficiat de fructe și legume proaspete, precum și produse bio, de la Carrefour. Am aflat pe această cale și de programul „Act for Food”, lansat de Carrefour luna aceasta, care își propune acțiuni concrete pentru ca toți clienții săi să mănânce „mai bine”. Acest „mai bine” este tradus în primul rând prin mai sănătos – peste 1.000 de produse bio (la prețuri prietenoase) se vor regăsi în rafturile magazinelor – cea mai completă și variată gamă oferită într-un singur loc, într-un astfel de magazin; dar și legume proaspete 100% românești, prin susținerea producătorilor locali.
Mi-ar plăcea să aflu ce soluții și idei pentru mic dejun sănătos aveți voi!