3 deserturi tradiționale descoperite la Food camp Sibiu

Dacă m-ai urmărit în ultima săptămână pe rețelele de socializare, știi că am fost plecată timp de o săptămână (foarte aglomerată) în #foodcamp la Sibiu. 

Nu întâmplător a fost ales Sibiul ca destinatie pentru prima ediție a Food Camp România. In 2019, Sibiu va deveni Regiune Gastronomica Europeană.  Și este un lucru de seamă! Doar 8 regiuni din Europa au avut pana acum privilegiul sa primească aceasta distincție, printre acestea Catalonia și Lombardia.

Recunoașterea Sibiului ca parte din aceasta elită europeană se datorează tradițiilor gastronomice locale foarte bine păstrate dar și diversității influențelor culturale din zona Sibiu. Este și motivul pentru care le-a atras încă de la început atenția organizatorilor Food Camp România.

Din păcate, prea puține dintre preparatele tradiționale și produsele locale sunt cunoscute, chiar și la noi în țară, iar obiectivul acestui food camp a fost să descopere câteva dintre aceste „secrete” bine păstrate.

Vi le voi dezvălui și eu, treptat, așa cum le-am descoperit și noi, toate aceste bunătăți necunoscute până acum. Astăzi, m-am gândit să vă „îndulcesc”, așac că vă propun 3 deserturi tradiționale descoperite la Food camp Sibiu: Hencleș (o prăjitură cu prune celebră a sașilor de aici), Vărzar (o plăcintă simplă cu urdă și mărar) și Gogoși cu iaurt și dulceață.

Hencleș

Ingrediente:

Pentru aluat: 500 de grame de făină, 200 ml de lapte, 3 gălbenușuri,20 de grame drojdie proaspătă, 100 de grame de zahăr, 1/2 linguriță de sare, 80 de grame de unt, 30 ml ulei, 1 pliculeț zahăr vanilat, coaja rasă de la 1 lămâie.

Pentru crema de griș: 500 ml lapte, 60 de grame de griș, 200 de grame de zahăr, 1/2 linguriță de sare, 1 zahăr vanilat, 3 gălbenușuri, 3 albușuri.

Pentru umplutură: 4 gălbenușuri, 200 de grame de smântână, 30 de grame de zahăr, 15-16 prune coapte, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți, 1 lingură de zahăr pudră.

Mod de preparare:

Din cantitatea de zahăr de 100 de grame pentru aluat, se adaugă peste drojdia proaspătă, pusă într-un castronel, aproximativ 1 lingură. Se freacă drojdia cu zahărul și se adaugă 100 de ml de lapte călduț. Se lasă deoparte 5-10 minute.

Cele 3 gălbenușuri se bat cu furculița cu 1/2 de linguriță de sare. După ce drojdia s-a odihnit, se adaugă peste ea restul de zahăr, gălbenușurile, coaja de lămâie, extractul de vanilie și restul de 100 de ml lapte călduț.

Se cerne făina într-un castron încăpător, se face la mijloc loc și se toarnă amestecul de ingrediente lichide preparat la punctul anterior. Se înglobează cu o lingură de lemn, până când aluatul devine prea vârtos ca să mai poată fi amestecat cu lingura. În acest moment se adaugă 50 de grame de unt topit, dar nu fierbinte, amestecat cu uleiul (30 ml) și se ia aluatul la frământat. Se frământă 10-15 minute manual (sau 7-8 minute la robot) până se dezlipește complet de pe mâini și de pe pereții vasului și se obține un aluat neted și omogen.

Se modelează aluatul într-o bilă, se pune într-un castron uns cu o picătură de ulei, se întoarce aluatul în vas ca să se ungă pe toate părțile și se acoperă castronul lăsându-se la crescut, la cald.

Cât timp aluatul crește, se pregătește crema de griș cu lapte și ouă: într-o crăticioară se pun 500 ml de lapte și se adaugă zahărul vanilat. Se pune laptele pe foc mic și se încălzește până când are tendința de a da în clocot. Se adaugă în lapte 1/2 de linguriță de sare și 100 de grame de zahăr.

Se toarnă grișul în ploaie, în timp ce amestecăm constant cu telul. Se fierbe până se îngroașă bine apoi se dă la o parte de pe foc și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei. După ce grișul cu lapte s-a răcorit, se adaugă 3 gălbenușuri și se amestecă energic.

Se pregătește o tavă, acoperind-o cu hârtie de copt. Se răstoarnă aluatul crescut în tavă și cu mâinile ușor unse cu ulei, se modelează într-o foaie de o grosime uniformă, așa încât să acopere toată tava. Se unge foaia de aluat pe toată suprafața cu untul moale rămas și se lasă deoparte, într-un loc ferit de curent.

Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

Până se încinge cuptorul, batem cu mixerul la viteză mare cele 3 albușuri până când se formează o spumă consistentă, apoi începem să adaugăm treptat cele 100 de grame de zahăr rămase, în timp ce mixăm în continuare. Batem albușurile cu zahărul până când se întăresc bine iar zahărul s-a dizolvat complet.

Aproximativ 1/3 din cantitatea de albușuri bătute spumă se adaugă peste grișul cu lapte amestecat cu gălbenușuri și se omogenizează energic, apoi acest amestec se răstoarnă peste restul de 2/3 din cantitatea totală de albuș bătut și se încorporează cu spatulă, cu mișcări lejere.

Deasupra foii de aluat, în tavă, se toarnă toată crema de griș cu lapte și ouă și se nivelează pe toată suprafața.

Se bat cele 4 gălbenușuri rămase cu 30 de grame de zahăr și smântâna (200 de grame) până se omogenizează. Acest amestec se distribuie deasupra cremei de griș cu lapte, lingură cu lingură, până acoperă toată suprafața.

Se aranjează deasupra prăjiturii jumătăți de prune fără sâmburi și se dă imediat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, unde se va coace timp de 35-40 de minute, până ce se rumenește frumos. Se lasă să se răcească și se pudrează cu zahăr.

Vărzar

Ingrediente (8 porții):
Pentru aluat: 2 ouă, 10 linguri de zahăr, 8 linguri de ulei, 10 linguri de lapte, 1 praf de copt, faină cât cuprinde.

Pentru umplutură: 500 gr urdă, 4 linguri zahăr, 2-3 fire mărar, 1 ou, zahăr pudră cu gust de vanilie pentru pudrat.

Mod de preparare:
Se mixează ouăle cu zahărul, adăugându-se apoi uleiul, laptele și făina cu praful de copt. Aluatul trebuie să fie mai elastic pentru a se putea întinde.

Se lasă la odihnit cât se prepară umplutura.

Pentru umplutură, se amestecă bine urda cu 4 linguri de zahăr, mărarul tocat mărunt și oul.

Aluatul se împarte în 2. Se întinde o foaie, se așează într-o tavă cu hârtie de copt, se pune umplutura și apoi se așează cea de-a 2-a foaie. Se apasă cu mâinile pentru a uniformiza umplutura.

Se împunge cu o furculiță în blat pentru a nu se umfla la copt și se introduce la cuptor. Se scoate în momentul în care face o crustă aurie deasupra, se lasă la răcit și se pudrează cu zahăr.

Gogoși cu iaurt și dulceață

Ingrediente (25 de gogoși):

300 grame de iaurt 10% grăsime, 2 ouă întregi, 2 pliculeţe de zahăr vanilat, 150 de grame de făină, un praf de sare, o linguriţă rasă de praf de copt, 2 linguriţe de esenţă de vanilie, coaja de la o lămâie mică, 200 ml de ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare:

Se amestecă iaurtul cu ouăle, zahărul vanilat, sarea, praful de copt şi coaja de lămâie. Se omogenizează bine, apoi se adaugă treptat făina, încorporând-o în aluat. Amestecă totul cu un tel, astfel încât să nu se formeze cocoloaşe. Aluatul final trebuie să aibă consistenţa unei creme, nici prea tare, nici prea moale.

Pune uleiul într-o tigaie cu pereţi înalţi şi dă focul la maximum. Lasă uleiul să se încingă bine. Apoi, cu o lingură, ia din aluatul de gogoşi şi toarnă direct în tigaia cu ulei încins.

Lasă gogoşile să se prăjească pe fiecare parte, până se rumenesc frumos şi uniform, apoi scoate-le într-un vas în care ai pus şerveţele absorbante. Lasă-le să se răcescă şi să elimine uleiul în exces, apoi pudrează-le cu zahăr și servește-le cu iaurt și dulceață (sau miere).

Noi în Food Camp am folosit lactate Olympus și ustensile de gătit Heinner, și totul a ieșit delicios și ne-a părut super simplu și fun de preparat. Deci vi le recomand!

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Hair style: Low ponytail

Următor

Givenchy L'Interdit