160 de ani de Van Gogh

Pe 30 martie 1853, intr-un oras din Olanda, se nastea Vincent Van Gogh, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati pictori post-impresionisti. Este o introducere extrem de seaca, dar efectiv nu stiam cum sa incep acest post despre unul dintre artistii mei favoriti, unul dintre pictorii de geniu ai tuturor timpurilor.

Ca orice geniu, Van Gogh nu si-a gasit niciodata locul printre semenii sai, a suferit din cauza lipsei de apreciere si nu a cunoscut succesul si faima in timpul vietii.

In cei 37 de ani, de fapt doar 10 de creatie pentru ca abia in 1880 a inceput sa picteze, a vandut o singura lucrare, in prezent fiind unul dintre cei mai bine vanduti si scumpi pictori din lume, alaturi de Picasso (Van Gogh are 7 lucrari in top 40 cele mai scump vandute picturi din lume, iar Picasso 9). Cea mai scump vanduta lucrare a sa este Portretul doctorului Gachet (pictat in 1890, anul mortii lui Van Gogh), licitata in 1990 la New York pentru 150 de milioane de dolari.

Van Gogh-Portretul doctorului Gachet

Viata lui Van Gogh a fost din nefericire doar o insiruire de esecuri, apucandu-se sa picteze pentru ca esuase ca preot si comerciant de opere de arta, iar in final impuscandu-se pentru ca ratase si cu aceasta indeletnicire pentru ca nu a fusese capabil sa se intretina din pictura.

Pe cat de mult ma intristeaza povestea vietii lui Vincent Van Gogh pe atat de mult ma incanta si ma incarca pozitiv lucrarile sale pline de culoare si energie. Favoritele mele sunt: Terasa de cafenea noaptea, Biserica din Auvers, Vaza cu floarea soarelui, Camp cu flori si Noapte instelata.

Tablouri favorite van gogh

Anul trecut am ales lucrarea lui Van Gogh „Natura moarta cu absinth” la cursul de pictori post-impresionisti si iata ce a iesit – este una dintre cele mai reusite lucrari ale mele, fara a avea pretentia ca posed vreun talent tarziu descoperit, in primul rand pentru ca m-am indragostit de opera lui Van Gogh.

Me & van gogh

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Premiile Gopo si designerii romani

Următor

Manolo Blahnik primavara – vara 2013