10 gesturi simple pentru a proteja Planeta

Sunt atâtea gesturi simple pentru a proteja Planeta și dacă tot mai mulți dintre noi le-am adopta sunt convinsă că situația s-ar putea îmbunătăți vizibil în câțiva ani. Ne trebuie doar puțină voință!

Iată doar câteva dintre micile schimbări pe care le-am făcut deja sau pe care îmi propun să le fac în stilul meu de viață de zi cu zi, 10 gesturi simple pentru a proteja Planeta:

Reciclează

Este atât de simplu și are un impact atât de mare asupra mediului. În primul rând, incearcă să achiziționezi produse în cât mai puține ambalaje și cu ambalaje reciclabile, pe cât posibil. Nu arunca hârtia, sticlele și borcanele, produsele din plastic și dozele din aluminiu. Colectează selectiv și asigura-te că vor fi reciclate.

Doar ca să îți dai seama, sticlei îi poate lua între 4000 și 1 milion de ani să se descompună, iar unei sticle din plastic 1000 de ani. În cazul dozelor din aluminiu, pentru a confecționa 20 din doze reciclate se consumă aceeași cantitate de energie ca pentru a produce o singură doza de la zero.

Folosește produse eco friendly

Când vine vorba de produsele de frumusețe și de menaj, încearcă să optezi, atunci când este posibil pentru produse ce respectă mediul înconjurător, atâr din punct de vedere al ambalajelor, cât și al formulelor.

Eu am descoperit de câteva luni produsele Love Beauty & Planet, care m-au cucerit! Sunt prietenoase cu mediul, având formule care se bazează pe ingrediente de origine naturală, 100% vegane, cruelty-free, fără adaos de parabeni, sulfați sau silicon, iar flacoanele sunt create din plastic 100% reciclat (cu etichete ușor de îndepărtat pentru a nu interfera cu procesul de reciclare ulterior). Include produse pentru îngrijirea corpului, curățare și îngrijirea părului. Și, în plus, sunt și accesibile.

Și în privința produselor de curățenie poți face acum o alegere responsabilă. Brandul Seventh Generation propune detergenți lichizi pentru rufe, detergenți pentru vase, detergent universal, detergent pentru baie și tablete pentru mașina de spălat vase care redefinesc conceptul de „curat” în domeniul produselor de curățenie. Au formule biodegradabile, nu au parfumuri și înălbitori sintetici, compuși organici volatili și coloranți, nu sunt testate pe animale, au zero ingrediente de origine animală, iar ambalajele sunt din până la 99% plastic reciclat și 100% reciclabile în continuare.

Economisește apa

Așteaptă să se strângă suficiente haine de spălat pentru a umple mașina și a o folosi de cât mai puține ori (de asemenea, folosește un program cu apă călduță nu fierbinte).

Înlocuiește băile lungi cu dușuri rapide și nu lăsa apa să curgă atunci când nu o folosești (când te speli pe dinți, te dai cu săpun sau aplici șamponul…). 

Manâncă mai puțină carne

Nu îți spun să renunți definitiv la carne și să adopți o dietă vegetariană. Nici eu nu cred că aș putea renunța complet. Dar, putem începe cu o zi pe săptămână în care renunțăm la carne. Gândește-te doar că pentru a obține 1 kg de carne de vită se consumă peste 15.000 de litri de apă. Mi se pare unul dintre cele mai importante gesturi simple pentru a proteja Planeta!

Poți încerca și unul dintre programele cu sucuri naturale din fructe și legume presate la rece de  la Urban Monkey. Te vei simți mult mai bine după o cură de detoxifiere.

Redu consumul de hârtie

Încearcă să printezi cât mai puțin, să irosești cât mai puțină hârtie: alege opțiunea eticket, atunci când aceasta este disponibilă, solicită și plătește-ți facturile online, nu solicita extrase de cont imprimate…

Folosește sacoșe din textil

Renunță la pungile din plastic. Poartă cu tine în permanență o sacoșă din textil, este mult mai chic, iar pungile de plastic sunt principala sursă de poluare a mărilor și oceanelor. O pungă de plastic se descompune în cam 500 de ani!

Condu economic

Nu ne permitem încă la scară largă să achiziționăm mașini hibride sau electrice. Dar câteva gesturi simple pot reduce „amprenta” noastră negativă asupra mediului – efectueză controalele periodice ale mașinii pentru a fi sigură că funcționează corect și nu poluează suplimentar, optează pentru sistemul Stop & Start sau o motorizare hidridă, dacă este posibil, mergi cu viteză constantă, atât cât este posibil, folosește Cruise Control (dacă mașina este echipată cu această funcție)…

Optează pentru ambalaje eco

Pentru Crăciunul acesta, și pentru orice ocazie, alege să ambalezi darurile în materiale textile (pânze cu imprimeu simpatic sau uni, precum denimul), care pot fi reutilizate de nenumărate ori și care arată și deosebit, în loc de hârtie. Leagă-le cu o bandă de material sau sfoară și renunță la scotch.

Cumpără mai mult de la producătorii locali

Atunci când este posibil, optează pentru produse ce provin din zone cât mai apropiate. Contribui astfel la reducerea poluării aerului datorat transporturilor de mărfuri pe distanțe lungi.

Gătește eco

Poți opta acum pentru tigai eco, din aluminiu reciclat, au aceleași performanțe și calități. Avantajele acestuia pentru mediu fiind evidente: mai puțină energie consumată pentru a produce aceste obiecte, economia rezervelor de aluminiu și scăderea cantității de deșeuri îngropate. De curând am descoperit gama Tefal Resource de vase pentru gătit fabricată din aluminiu 100% reciclat. Da, știu, sunt mai scumpe decât vasele tradiționale, dar Planeta noastră merită un efort!

Sunt doar câteva gesturi simple pentru a proteja Planeta… dacă ai și alte sugestii, eu le aștept cu nerăbdare!

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

2 comentarii

  1. Eu una strâng paturile într-un sac si le duc la un centru de colectare din oraș,pe lângă astea am adunat si baterii,becuri si aparatele stricate .Ma bucur ca pot face ceva pentru a proteja planeta.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Trucuri de frumusețe thailandeze

Următor

Ciao Kendall: 7 piese pe care să le ai din colecția de toamnă Reserved