După luni de așteptări am ajuns, în sfârșit, să vizitez o parte din cele mai frumoase pavilioane de la Expo 2020 Dubai. Singurul regret este că nu am avut la dispoziție mai multe zile.
Mi-ar fi plăcut să descopăr fiecare centimetru al acestui mapamond în miniatură!
Nu îmi imaginam că voi putea vizita toate cele 192 de țări prezente în cele două zile pe care mi le rezervasem pentru Expo 2020 Dubai, dar nici nu m-am așteptat ca impactul acesteia să fie atât de puternic. M-a impresionat peste măsură… m-a impresionat atât de mult încât nu aș mai fi părăsit centrul expozițional după 12 ore petrecute în interior, nici după cele 3 zile de expo.
Nu este o simplă expoziție, vizita la Expo 2020 Dubai este ca o revanșă pe care am avut-o cu pandemia și perioada de lockdown. Pentru că am avut ocazia să recuperez și să descopăr toate țările pe care mi-am dorit să le vizitez sau în care am visat vreodată să ajung…
Și chiar dacă recomandarea mea este să vizitați pe rând fiecare pavilion și colțișor, am încercat să pun cap la cap o listă cu cele mai spectaculoase pavilioane de la Expo 2020 Dubai. Pavilioane din care nu m-aș mai fi dat dusă, care m-au impresionat, uimit, încântat.
Pavilion Arabia Saudită
Unul dintre cele mai spectaculoase pavilioane de la Expo 2020 Dubai din punct de vedere al arhitecturii este cel al Arabiei Saudite. Plasat strategic, lângă cel al UAE (pe care doar cu foarte mult noroc poți ajunge să îl vizitezi, atât de mari sunt cozile la intrare) este chiar „the next best thing”, fiind și al doilea pavilion ca mărime desfășurându-se pe 13.000 mp.
De la fațada impresionanta din oglindă, care oferă un spectacol excepțional de lumini la căderea serii, la numeroasele instalații și proiecții din interior oferind o imagine a trecutului, moștenirii, dar și a viitorului și aspirațiilor acestui regat, totul este atent gândit pentru a crea un puternic impact asupra vizitatorului.
Pavilion Luxemburg
Unicul pavilion de la Expo 2020 Dubai care are un imens tobogan interior! Dar nu este doar latura fun care m-a determinat să aleg Luxemburg printre cele mai spectaculoase pavilioane de la Expo 2020 Dubai. Pe lângă forma sa inspirată de banda Möbius (o suprafață cu o singură față, fără început sau sfârșit), la interior este o întreagă „poveste” despre diversitate, inovație și sustenabilitate.
Luxemburg este a doua cea mai verde țară din lume (după Danemarca, un alt lucru pe care nu îl cunoșteam dar care mă face să îmi doresc și mai mult să vizitez Luxemburg) și de aceea a ales să dedice o mare parte din pavilionul său naturii – peisaje superbe, stânci semețe, păduri în care să te rătăcești.
Iar la final, nu ar trebui ratată experiența de stele Michelin a restaurantului Schengen Lounge din cadrul pavilionului. Chef Kim Kevin de Dood promite o experiență unică, cu preparate fusion luxemburgheze.
Pavilion Singapore
Un pavilion care îți taie răsuflarea (și ți-o redă înapoi prin multitudinea de plante verzi) de la prima vedere, arată fix ca o grădină sau mai multe grădini suspendate, invadate efectiv de verdeață. Este un pavilion în aer liber, construit pe înălțime.
Recomand această călătorie de-a lungul aleilor la înălțime ale pavilionului, care recreează experiența pădurii tropicale și unde veți descoperi diverse exponate și exemple ale cadrului natural, al moștenirii, dar și inovațiilor și soluțiilor urbane pentru conservarea mediului înconjurător oferite de Singapore, care în ciuda limitărilor geografice a reușit să găsească o formulă pentru un oraș verde al viitorului.
Pavilion Elveția
Ideea mea despre Elveția? Țara peisajelor montane spectaculoase! Și nu se dezice nici în pavilionul din cadrul Expo 2020 Dubai. Cu o structură inspirată de corturile beduine, dar prezentând arhitectura cubică specific elvețiană, cu o fațadă gigantică din oglindă în care să îți cauți reflexia în momentul în care pășești pe covorul roșu ce te ghidează spre imensa peșteră de sticlă, pavilionul Elveției te invită într-o călătorie ce îți dezvăluie peisaje și oportunități…
„Plimbarea pe munte” printr-o masă densă de ceață este una dintre experiențele inedite pe care le propune, alături de cele dulci, la fel de încântătoare – de neratat, o degustare de specialități elvețiene cu ciocolată la cafeneaua pavilionului sau pe terasa rooftop de unde poți admira întreaga expoziție.
Pavilion Ungaria
Pavilionul Ungariei a fost o imensă surpriză și dacă nu aș fi vizitat-o deja de mai multe ori, ar fi urcat instant pe lista destinațiilor de vacanță must see soon.
Este unul dintre cele mai spectaculoase pavilioane de la Expo 2020 Dubai, fiind construit în jurul resurselor de ape termale ale Ungariei (ce tare ar fi fost să avem si noi o astfel de idee!). Iar aceste ape termale (peste 1.400 de izvoare afirmă vecinii noștri) chiar sunt vedetele incontestabile ale pavilionului, fiind puse în scena în multiple instalații și activări interesante: o cascadă de lumină (super instagramabillă pe deasupra) și un râu luminos care îți indica calea prin pavilion, sau experiența imersivă a termelor fără apă – momente de relaxare într-o imensă piscină cu bile de plastic admirând un spectacol audio-vizual unic 360 de grade.
Pavilion Monaco
Unul dintre primele pavilioane pe care le-am vizitat, impresionant ca și principatul pe care îl reprezintă. Construit sub forma faimoasei stânci din Monaco, fiind placat cu panouri solare, oferă în interior o experiență caleidoscopică inedită…
Pavilion Olanda
Este unul dintre pavilioanele unde am stat la o coadă destul de însemnată, dar care consider că a meritat fiecare minut de așteptare, fiind unul dintre cele mai interactive și tehnologizate de la Expo 2020 Dubai. Este un spațiu care aparține efectiv viitorului, recreând o lume în miniatură, cu propriul său sistem climatic. Atât de multe soluții palpabile pentru sustenabilitate, prezentate în moduri spectaculoase (proiecții impresionante, inclus pe umbrelele care se distribuie fiecărui vizitator la intrare), ecrane cu diferite forme și de diferite dimensiuni. Pavilionul produce efectiv propriile resurse de apă, energie și alimente.
Pavilion Canada
Canada are un pavilion spectaculos mai ales din punct de vedere al arhitecturii și îți recomand să îl admiri pe timp de noapte. Este o structură circulară din lemn inspirată de peisajul canadian, dar integrând și elemente specifice arhitecturii Orientului Mijlociu.
În interior, show-uri interactive, expoziții și instalații surprinzătoare.
Poți arunca o privire aici pentru un preview.
Pavilion Estonia
Nimic nu prevedea ceea ce urma să descopăr în interior! Recunosc, nu știam că Estonia este una dintre cele mai digitalizate țări din lume și a fost o surpriză enormă să descopăr toate serviciile sale virtuale (estonienii consideră că orice comunicare între stat, autoritățile statului, companii și cetățeni trebuie să fie cât mai simple și intuitive, iar modelul propus de ei poate fi ușor aplicat oriunde în lumea aceasta): e-governance, achiziții fără cash, barmanul robot…
Evident, nu am ratat o poză sub cloud-ul de date realizat de un talentat designer de interioare, nici comanda de băutură procesată și servită de un robot sau gusturile bucătăriei estoniene (dominată de ingrediente pure și sănătoase – must try: deserturile!).
Pavilion Peru
Pavilionul Peru din cadrul Expo 2020 Dubai este asemenea țării pe care o reprezintă atât de fidel și atât de în detaliu – vibrant, impresionant, unic.
În interior, este o adevărată punere în scenă a ceea ce reprezintă Peru în lume. De la Machu Picchu și reperele unice pentru călătorii de pe tot mapamondul la gusturile și ingredientele bucătăriei peruane.
M-au impresionat decorurile interactive (ai impresia că urci pe vârful Huascaran și traversezi podurile incașe de sfoară), numeroasele colțuri oferind tot atâtea oportunități de poze spectaculoase.
Am vizitat peste 90 de pavilioane de la Expo 2020 Dubai și nu cred că este unul care să nu-mi fi plăcut… fiecare are ceva aparte, pentru care merită să îi treci pragul.
În Sri Lanka poți degusta o multitudine de tipuri de ceai de Ceylon, în Etiopia poți degusta celebra cafea etiopiană (Etiopia este leagănul, punctul de origine, al cafelei, știați?) în cadrul unui ritual tradițional, în Sychelles poți participa la un treasure hunt admirând de aproape frumusețea insulelor.
Și pot continua cu pavilionul Siriei care este ca o călătorie în leagănul civilizației – în Siria au fost primul alfabet, prima cultură, prima notă muzicală și prima poezie, dar ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost expoziția colectivă a mai multor artiști sirieni, pe plăcuțe identice ca dimensiune, fiecare lucrare fiind semnată cu „I am Syrian”, mesajul general fiind acela că avem mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart.
Mă opresc aici deși mi-aș dori să menționez fiecare pavilion vizitat dintre cele 192 câte însumează Expo 2020 Dubai. Pentru a le păstra amintirea, nu uita să achiziționezi încă din primul moment la Expo 2020 Dubai un pașaport din magazinele oficiale, în care să marchezi fiecare pavilion vizitat printr-o ștampilă – mi se pare cel mai minunat suvenir al acestui eveniment UNIC! Mai poți vizita Expo 2020 Dubai doar până pe 31 martie!