Lentile de contact si 6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ele

Sunt purtatoare de lentile de contact de peste 15 ani, nu as renunta niciodata la ele si le recomand, in orice anotimp, pentru o multitudine de motive. Sunt convisa insa ca lentilele de contact nu se potrivesc tuturor, ca trebuie sa testezi si sa alegi acea pereche, brand, model adecvat ochilor si problemelor proprii de vedere, obligatoriu sub indrumarea unui doctor oftalmolog (pe care ar fi bine sa il vizitezi cel putin o data pe an pentru un control de rutina si verificarea dioptriilor).

Daca esti abia la inceputul «relatiei» cu lentilele de contact, cochetezi cu ideea de a inlocui, partial, ochelarii de vedere sau iti doresti o schimbare de look care sa includa o alta nuanta pentru ochii tai, iata 10 sugestii/sfaturi/trucuri din propria mea experienta care sper sa te ajute.

  1. Stiu ca diversitatea ofertei de lentile de contact te poate ameti la prima vedere. Consulta-te cu medicul oftalmolog (pentru dioptrie, raza, material, proprietati) si solicita sa testezi. Eu am avut surprize, placute si neplacute.

lentile de contact

Alege si in functie de necesitati: exista lentile zilnice, de unica folosinta, perfecte pentru vacanta pentru ca nu te complici intretinerea lor, cu solutii si recipiente; lentile saptamanale, cu inlocuire la 14 zile in general; lentile lunare, cele mai eficiente din punct de vedere al costului, cu inlocuire dupa 30 de purtari si lentile ce pot fi purtate timp de 3 luni.

Si inca o recomandare legata de achizitie – cel mai simplu si rapid este sa le achizitionezi online (Medlens este una dintre optiuni) pentru ca de cele mai multe ori o comanda personalizata presupune si un timp de asteptare, dar in felul acesta, de indata ce sunt disponibile lentilele, le vei avea la tine la usa, nefiind necesar sa mergi din nou intr-un magazin.

  1. Indiferent de tipul de lentile de contact pentru care ai optat, nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata picaturile de ochi (fie ca optezi pentru lacrimi artificiale sau alte picaturi lubrifiante), acestea iti ofera un confort deosebit pe toata durata zilei.

In plus, poti preveni uscarea ochilor (de care nu sunt responsabile doar lentilele, ci si aerul conditionat, poluarea, etc…) si toate problemele care decurg de aici (eu am avut niste leziuni pe cornee la un moment dat, care s-au vindecat foarte greu, fiind extrem de neplacute si incomode – o senzatie permanenta de corp strain si zgarieturi pe ochi).

  1. Pocesul de curatare a lentilelor de contact este un pas esential pentru sanatatea ochilor, dar chiar daca ia putin timp si esti obosita in acel moment, trebuie sa o faci .

Lentilele trebuie pastrate intr-un recipient special, pe care sa il inlocuiesti lunar sau chiar o data cu lentilele (daca poti saptamanale de exemplu), cu solutie multifunctionala speciala.

lentile de contact_intretinere

Doctorul mi-a recomandat sa incerc, in masura in care este posibil, sa utilizez aceeasi marca de solutie multifunctionala cu lentilele de contact – pentru ca, in definitiv, producatorul respectiv a avut in vedere caracteristicile propriilor lentile atunci cand a creat solutia de intretinere.

De la antibiotice, am aflat prin experienta proprie, pot aparea anumite depuneri pe lentile, care uneori le fac inutilizabile, chiar daca sunt foarte putin vizibile. Poarta in aceste perioade, in care iei antibiotice, lentile de unica folosinta, sau incerca o solutie de curatare mai profunda, cum este Aosept (dar urmeaza cu strictete pasii indicati in instructiuni).

  1. Spala-te intotdeauna pe maini inainte de a atinge lentilele, ai grija la scame sau orice mici reziduri care ar putea fi transferate pe lentile, atunci cand le pui la ochi. Mie imi este foarte confortabil sa pun cateva picaturi de solutie multifunctionala in fiecare lentila inainte de aplicare, mi se pare ca mi se obisnuieste si mai usor ochiul cu lentila.

lentile contact_aplicare

  1. Daca porti lentile de contact trebuie sa stii ca nu iti vei mai permite unghii lungi, pur si simplu este imposibil sa extragi lentila de pe ochi, doar buricul degetului poate atinge ochiul sau lentila.

Daca ochii sunt foarte uscati, este posibil sa nu poti extrage lentilele (mi s-a intamplat de nenumarate ori, iar panica nu ajuta). Solutia este foarte simpla –picaturi lubrifiante sau cateva picaturi de solutie multifunctionala, si in 2 minute poti scoate usor lentilele.

Lentile de contact_Medlens

  1. Aplica produsele de make-up (cel putin cele pentru ochi, dar ar fi indicat si cele pentru ten) dupa aplicarea lentilelor de contact. Astfel nu risti sa iti patrunda ochi reziduri de machiaj si nici sa iti distrugi machiajul (in cazul in care ar aparea un disconfort si ar fi nevoie sa iti pui picaturi sau sa iti aplici de mai multe ori lentilele, de exemplu).

lentile de contact

 

Sper ca sugestiile mele sa va fie de folos. Mi-ar placea sa stiu daca ati purtat sau va ganditi sa achizitionati lentile de contact. Eu voi mai reveni cu siguranta pe acest subiect.

Credit foto: Mircea Ciolpan
Locatie: Casa Vlasia

I'm Laura, thirtysomething, creative mind, passionate about marketing & pr, fashion and beauty enthusiast, taking inspiration from my travels and encounters. Let’s be chic!

7 comentarii

  1. Daca alegi sa porti lentile de contact pe o perioada mai indelungata, spre exemplu cele de 3 luni, machiajul nu devine o corvoada? Ma gandesc serios la lucrul asta si nu as vrea varianta zilnica, pentru ca mi-ar nenoroci ochii, la cat de sensibili sunt.

    • Maya, in ce sens sa devina o corvoada? Eu port lentile de foarte multa vreme, zi de zi, cu pauze poate in weekend, dar foarte rar si machiajul nu este o problema mai mare decat ar fi in cazul in care as purta ochelarii. In plus, pot purta ochelari de soare, pot merge la sport fara sa ma chinui sa identific figurile in jurul meu…
      Daca alegi lentilele potrivite pentru tine, te poti machia absolut normal… ochii mai degraba ti se nenorocesc de la produsele de machiaj in exces decat de la lentile :)

      • Ma refeream la lentilele pe care le schimbi o data la 3 luni, nu in general. Stiu ca lentilele se pun si se scot inainte de a ne machia, respectiv demachia. In cazul in care nu le scot zilnic, demachiatul nu ar fi o problema? Este imposibil sa nu intre rimel in ochi, sau uneori chiar si demachiant.
        Am sa ma consult si cu medicul inainte, nu as renunta definitiv la machiaj, desi la ochelari as renunta cu drag. :))

  2. Nu prea ma incumet sa fiu sincera. Pare simplu cand povestesti tu, dar mi se pare complicat sa aplic ceva in ochi. Ma mai gandesc, documentez.

  3. Salut! Folosesc de vreo luna de zile aceste lentile de contact zilnice http://medlens.ro/lentile-de-contact/51-dailies-aquacomfort-plus-90-lentile.html si ma intrebam daca e nevoie sa dau comanda si de niste picaturi oftalmice.
    Nu am experimentat pana acum senzatie de ochi uscat sau de corp strain in ochi, insa citind ce ai scris mai sus „Indiferent de tipul de lentile de contact pentru care ai optat, nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata picaturile de ochi” m-ai pus pe ganduri. Crezi ca ar trebui sa folosesc picaturi? De care mi-ai recomanda?
    Am fost la oftalmolog pentru prescriptia lentilelor respective de contact, insa nu mi-a zis nimic de picaturi.

    • Picăturile hidratează și nu aș aștepta să am probleme pentru a le folosi. Sunt perioade când uit că port lentilele și totuși folosesc picături pentru că trăim într-un mediu poluat, aerul condiționat, lucrul la calculator, toate acestea contribuie la uscarea accentuată a ochilor…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Anterior

Braun Satin Hair 7 sau ce ai lua cu tine pe o insula pustie

Următor

Povestea continua in Insurgent